ABRUD, ORAȘ ISTORIC

Pe malul raului cu acelasi nume, la poalele Dealului Stiurt, Abrudul e un spatiu stravechi al Apusenilor. Partas la framantari istorice e mai ales orasul ce a purtat pecetea evenimentelor revolutionare de la 1848. Vino la Abrud si gusta istoria in aerul de urbe veche, cu stradute inguste si case de secol XVIII.

Atestat in 1271, Abrudul are un trecut milenar, dezvoltat din exploatarile de aur inca din epoca romana. De fapt, numele orasului vine de la denumirea dacica abrudiom, care insemna aur. Apusenii erau vestiti pentru bogatia in metale nobile, iar Abrudul defineste insusi centrul operatiunilor miniere din Dacia. Chiar si azi, una din ocupatiile localnicilor a ramas mineritul. Abrudul, insa, e un oras definit in principal prin tulburarile sociale ale istoriei, ce l-au marcat treptat: participarea la miscarea lui Sofronie (1759 - 1761), rascoala lui Horea, Closca si Crisan si Revolutia de la 1848. Tot acolo, in 1868, a luat nastere Despartamantul ASTREI.

Explorand orasul, descoperi busturi, monumente si placi comemorative ridicate pe pereti de cladiri, candva locuite de personalitati care au marcat evenimentele istorice de acolo. Desi dezolant, oarecum, datorita multor cladiri istorice inca nerestaurate, Abrudul ofera totusi peisaje citadine de-a dreptul romantice, ce iti vor deschide pagini palpabile de istorie si cultura. Vei remarca busturile ridicate in memoria unor personalitati ca Ioan Buteanu (unul din conducatorii revolutionarilor transilvaneni de la 1848), Horea, Avram Iancu sau monumentul Abrud (sculptura de Gheorghe Adoc), ca simbol a 2.000 de existenta a urbei si a 750 de ani de la prima atestare documentara.

Paso pe stradutele istorice si vei descoperi case cu povesti unice, in care fie au fost prinsi si retinuti Ioan Buteanu si prefectul Petru Dobra, in 1848, fie au locuit compozitorul Bela Bartok sau dr. Alexandru Borza (intemeietor al Gradinii Botanice din Cluj si initiator al primei legi romanesti de ocrotire a naturii).

Biserica romano-catolica din Abrud.

Se afla in centru si o recunosti dupa turnul inalt, masiv ca un turn de fortareata. Ridicat inca din secolul al XIII-lea, de catre colonistii germani, uriasul edificiu se impune prin fuziunea armonioasa a goticului flamboaiant al exteriorului (prin portalul vestic, pastrat in forma originala) cu barocul interiorului, vizibil in calotele boeme si in arcele descarcate pe pilastru masivi. Picturi murale impodobesc interiorul, inlocuindu-le pe cele realizate in secolele XIV si XV, asadar inainte de evenimentele de la 1848. Biserica este, astfel, inca o marturie a istoriei zbuciumate din Transilvania, fiind mereu supusa transformarilor arhitectonice.

Biserica romano-catolica din Abrud.

TOP
Ghid turistic digital Alba