Biblioteca Batthyaneum

Este, probabil, cel mai preţios loc de pe harta judeţului. În nici un alt muzeu sau bibliotecă din județ nu mai găseşti o mai mare concentraţie de valori, măsurată în zeci de mii de manuscrise, unele de dinainte de Renaştere, picturi şi artă sacră. Aici se află faimosul Codex Aureus, scris cu cerneală de aur, aici se află şi Liber chronicarum, din 1493, decorat cu gravurile lui Dürer. Monumentală şi totuşi retrasă într-un colţ al cetăţii, biblioteca are dublă valoare: spirituală și culturală.

Spirituală, fiindcă este monument de arhitectură religioasă. Iniţial, era biserică trinitariană, construită între 1719 - 1738 pe Bastionul Sfântul Carol. În stil baroc, cu două turle, biserica a fost modificată treptat în veacul al XVIII-lea după suprimarea ordinelor călugăreşti. După 1786, însă, nemafiind biserică, a servit ca depozit al armatei, apoi ca spital militar. Prin eforturile episcopului Transilvaniei Ignaţiu Batthyány, clădirea a dobândit după 1792 o destinaţie culturală perpetuă: aceea de sediu al fundaţiei sale, în care a funcţionat din acelaşi an un observator astronomic dotat cu aparatură performantă şi, din 1798, biblioteca.

Culturală, întrucât adăposteşte Biblioteca Batthyaneum, azi filială a Bibliotecii Naţionale a României. Conservă un veritabil tezaur de manuscrise pe pergament şi hârtie, incunabule, cărţi cu valoare ştiinţifică şi bibliofilă, două importante arhive istorice ale Transilvaniei şi piese arheologice şi muzeale, foarte rare. Pentru ochiul „profanului”, însă, marea atracţie a bibliotecii e impunătoarea Aula Magna, amplasată în fosta navă a bisericii la începutul secolului al XIX-lea. Te vor impresiona rafturile imense, cu şiruri parcă nesfârşite de cărţi înalte, unele extrem de groase, legate în pergament sau piele cu decor aurit. Parfumul, inconfundabil, este de carte veche, iar arcele și coloanele interiorului (decorat în stilul austriac zopf, amestec de neoclasicim și rococo), precum şi portretele savanţilor şi scenele alegorice, pictate pe mobilier, completează acest spațiu extraordinar.

BIBLIOTECA-BATTHYANEUM-2

Dar să vorbească cifrele. Peste 18.000 de volume din colecția episcopului Batthyány stau la baza bibliotecii, alături de multe donaţii. Acest fapt a permis sporirea la peste 72.500 a unităților bibliografice, scrise majoritatea în latină dar și în alte 30 de limbi, 24.000 fiind editate până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Cultura europeană și transilvaneană este reprezentată și prin cele 1.775 de cărți manuscrise medievale, o bună parte decorate cu anluminuri (picturi) și desene în peniță. Printre manuscrisele anluminate, în diferite stiluri și școli de miniatură din Europa, sunt și Biblia Sacra, de secol XIII și Missale Strigoniense, 1377. Cel mai vechi incunabul este Opera lui Apuleius Lucius Madarensis, tipărit la Roma în 1469, alături de peste 30 de ediţii princeps şi de o ediţie unicat, prin lucrarea poetului Ovidiu – Epistolae heroides, tipărită la Milano în 1494. Pictura și xilogravura măresc valoarea acestora, ca şi în cazul operei lui Titus Livius Historiae Romanae Decades, tipărită în 1469 la Roma şi ornată cu 30 de iniţiale de aur. Liber chronicarum, tipărită la Nürnberg, 1493, e decorată cu 1809 gravuri ale artiştilor Dürer, Wolgemuth şi Pleydenwurff.

O raritate e şi primul atlas geografic modern, Theatrum orbis terrarum, realizat de Abraham Ortelius la Anvers, în 1595. În 1912, episcopul Károly Gusztáv Majlát a pus aici bazele unui valoros muzeu de arheologie şi artă sacră, cu colecţii de minereuri, moluşte, piese arheologice şi medievale, de numismatică, completată de sigilii, medalii, decoraţii. Li se adaugă colecţia de artă sacră (vase, veşminte ornate liturgice), cea de artă, cu valoroase tablouri şi ex-libris-uri, dar şi piese provenite din observatorul astronomic, care în prezent este dezafectat.

TOP
Ghid turistic digital Alba