BLAJ SAU ORASUL ISTORIEI

Nu trebuie sa citesti carti si pliante ca sa intelegi ca Blajul e un oras deosebit de frumos. O simpla parcurgere a centrului istoric face totul. De la un capat la altul, Blajul te asigura ca n-ai pierdut timpul vizitandu-l. Mai ales daca e soare.
Bine ai venit in Mica Roma, cum insusi Eminescu a denumit acest spatiu romanesc cu adevarat special.

Special, pentru ca vechile ulite ale orasului par coborate din tablourile citadine ale clasiciilor. Special, pentru ca la doar cateva sute de metri de galagia traficului, centrul istoric te surprinde cu tihna sa inconfundabila, tulburata din cand in cand de clopotele catedralei mitropolitane.

Punctual, centrul cuprinde Piata 1848, al carui nume a fost ales in memoria evenimentelor legate de Marea Adunare Nationala din acel an. De asemenea, aceluiasi spatiu istoric citadin ii apartin strazile Astra, Petru Pavel Aron, Mitropolit Vancea si Timotei Cipariu. Piata ocupa o suprafata de aproape 15.000 mp, fiind dominata de zidurile catedralei greco-catolice „Sfanta Treime”, alaturata unor importante monumente culturale, care nu permit trecerea in uitare a evenimentelor istorice si culturale nationale din acest tinut.

Cateva placi comemorative vor indica sediul primelor scoli sistematice cu predare in limba romana, prima gradina botanica infiintata pe langa o scoala secundara sau casa in care a locuit Timotei Cipariu, precum si fosta biblioteca arhidiecezana.

Pentru a gusta macar o frantura din savoarea acestei piete, alatura-te localnicilor intr-o plimbare prin labirintul aleilor ce brazdeaza un parc inverzit de cele mai vechi specii de arbori din tara. Zaboveste, apoi, in fata busturilor din bronz, ridicate in 1992 si 1993 in memoria lui Simion Barnutiu, Timotei Cipariu si Mihai Eminescu. Adevarata oaza de liniste, parcul pietei e cadrul perfect pentru promenada, discutii, studiu, sedinte de fotografie urbana si relaxare.

TOP
Ghid turistic digital Alba