Calatori straini in cetate...

Bătrâna cetate a Albei Iulia are multe de povestit. Nu sunt poate cele mai atrăgătoare lucruri, dar cu siguranță sunt cele reale. Şi, bineînţeles, dau culoare. Un dormitor neîncăpător, o uliţă plină de noroi, un nobil ospitalier... Sunt detaliile care fac diferenţa între adevăr şi ceea ce vezi în gravuri, picturi şi fresce.

„Alba Iulia este centrul ţării, fiind reşedinţa ridicată de principi din cauza aerului sănătos şi a pământului foarte bun din împrejurimi. [...] Iar în cetate, ca şi pe dinafară, se află mai multe inscripţii romane care amintesc de un Decebal, regele dacilor din regatul căruia făcea parte şi această provincie şi care a fost învins de Traian. [...] Am trecut peste un râu mare numit Mureş şi la o jumătate leghe mai departe ne-am dus să dormim la Alba Iulia, care este o cetate mare şi puternică, având pe lângă sine un târg negustoresc, mare şi populat ca un oraş.” (Pierre Lescalopier, 1574)

„Alba Iulia [...] a fost până în vremea noastră reşedinţa episcopului Transilvaniei, împreună cu multe alte castele şi dependinţe ale episcopului. Aşezarea sa este într-un loc prea frumos şi acum. Are şi o oarecare strălucire, cu toate că nu are prea mulţi locuitori.” (Antonio Possevino, 1583)

„Am intrat în oraşul mic dar bine întărit, unde mi s-a dat mie şi nobililor mei o casă bună, care slujeşte de obicei solilor. Un secretar şi doi nobili ai principelui au fost trimişi ca să mă însoţească şi să se îngrijească de toate cele trebuitoare pentru întreţinerea mea.” (Franco Sivori, 1584)

„Înainte de a pleca din Alba Iulia, vreau să relatez câte ceva despre acest castel şi despre oraş. [...] Oraşul e acum totuşi foarte mic. Exceptând zidurile castelului, oraşul e destul de neînsemnat şi plin de noroi. Catolicii aveau acolo o biserică proprie, existau diverse dughene cu mărunţişuri, unde negustorii greci aveau de vânzare tot felul de mărfuri turceşti, pânzeturi fine de toate culorile şi altele, căci ungurii mai ales folosesc mărfuri şi haine străine. În piaţă era o spânzurătoare de lemn, de care atârna aproape în fiecare zi de târg săptămânal câte un român… În poarta prin care ieşi din castel în oraş era o închisoare, pe care ei o numeau temniţă… Înăuntru, între zidurile castelului, locuiau mulţi evrei, care făceau negoţ cu mărfuri turceşti şi aveau o sinagogă a lor. În faţa castelului se aflau câteva case de zid, foarte dărăpănate, iar în partea cealaltă, altele de acelaşi fel.” (Conrad Iakob Hiltebrandt, 1656)

„Trupele tătarilor, care ocupaseră toate părţile cetăţii şi care nu puteau fi înfrânţi în nici un chip, au luat mai întâi clopotele de la biserici şi, mai găsind şi alte avuţii, au capturat prăzi nenumărate şi peste măsură de mari; apoi au dat foc acestui oraş frumos, plăcut şi înfloritor. [...] Acum însă, cetatea lui Mihai Apaffi şi bisericile, piaţa, târgul, precum şi băile, hanurile şi seraiurile dinastiilor, până la malul râului Mureş, precum şi o altă parte, până la locul de spânzurătoare, sunt atât de înfloritoare, încât nu pot fi descrise.” (Evlia Celebi, 1661) (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba