Cetatea Coltesti

O vezi cu coada ochiului, în drum spre Rimetea, la intrare în Colţeşti. De fapt nici nu intri bine în sat, că se şi face o uliţă la stânga, aproape ascunsă între case. Te va duce la poalele unor splendide ruine de ziduri, rămase pustii în bătaia vântului.

Cetatea de la Colţeşti, în ungureşte Torockóvár, este înghiţită de un peisaj sălbatic cu stânci şi păduri. Iar ca să ajungi acolo trebuie în primul rând să fii gata pentru efort serios. Drumul până la cetate urcă abrupt şi e plin de mici obstacole, alcătuit din mărăcini înalţi, terase, şanţuri şi bolovani. Şi asta pe cea mai uşoară variantă de urcare, adică pe latura vestică. Dar osteneala merită din plin: vezi Cheile Aiudului, Piatra Secuiului şi satele Colţeşti, Izvoarele și Vălișoara.

Cetatea a fost construită în 1296, ca măsură de apărare după invazia tătarilor din 1241. Dar abia pe la 1700 a primit forma pe care o vedem şi azi. Era căminul familiei nobiliare Thoroczkay, care stăpânea acest ţinut nordic al actualului judeţ Alba, din care făceau parte Rimetea şi Colţeşti.

Astfel, zidurile au fost ridicate nu numai ca adăpost pentru bunurile domeniului, ci şi ca protecţie, cedând, însă, cu prilejul războiului ţărănesc condus de Gheorghe Doja (1514). Fortăreaţa n-a putut ţine piept nici austriecilor conduşi de generalul Tiege (1713), care au incendiat-o.

Cetatea Coltesti

Din fericire, după atâtea pârjoluri au rămas în picioare nu doar cele mai vechi segmente ale cetăţii, ci şi cele mai recente. Astfel, poţi vedea atât ruinele celui mai bătrân turn, aşezat pe piscul cel mai înalt, cât şi turnul-donjon, ce măsoară 20 m, având cinci etaje. Odinioară, cele două turnuri erau unite prin ziduri, alcătuind o curte interioară. De asemenea, mai există în partea sudică ruinele unei clădiri cu mai multe încăperi, din secolele XIV - XV, plus o curte.

Pentru majoritatea turiștilor, însă, istoria cetății trece pe planul doi. Pe planul întâi e priveliștea sa izbitoare, cu ruine în vânt, care face ca aproape orice poză cu cetatea să devină o fotografie. Cele mai bune unghiuri le obții de pe versanții vestici, de unde se vede cetatea și, în fundal, Piatra Secuiului, dar și de la baza cetății, de pe stânci (în acest caz, atenție la șerpi și la grohotișul care te poate dezechilibra). (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba