Cetatea din Petresti

La doar 4 km de Sebes, Petresti te intampina ca orice sat sasesc: strazi largi, case inalte, porti solide, ca niste mici fortarete. La fel si cetatea medievala de la marginea satului, cum mergi spre Sasciori... O vezi de departe, si asta fiindca turnul ei, imbracat in iedera, se ridica deasupra celor mai inalte acoperisuri.

Nu te astepta, insa, sa vezi un turn "frumos". Incarcat de iedera, el este aproape sinistru. Dar ramane unul din cele mai importante monumente arhitecturale din Petresti, alaturi de zidul fostei cetati medievale, construita in stil romanic, din care n-au mai ramas decat resturi.

Ruinele lor ne spun ca acolo se afla vechea bazilica romanică, inconjurata de ziduri; ceea ce se poate vedea e doar cetatea, sub forma de donjon, si un cimitir, apartinand comunitatii luterane. Este o cetate construita de sași, candva in secolele al XIV-lea si al XV-lea, care obisnuiau sa ridice asemenea monumente in localitatile in care se asezau. Avea, in vechime, atat rol militar, protejandu-i pe locuitori in vreme de razboi, cat si unul civil, servind ca adapost pentru alimente si cereale.

Astazi, la sapte secole de la constructia sa, o descoperim in toata splendoarea ramasitelor sale. Decorul de vegetatie salbatica ii ofera un minunat contrapunct de vitalitate, animand tabloul sobru al acestui ansamblu romanic de ziduri, pietre funerare si turnuri. Si sa nu uitam ca cetatea a rezistat cata vreme sasii au rezistat la Petresti, dezvoltand satul pe plan cultural si administrativ, cum s-a intamplat si in Sebes, Boz, Ungurei, Calnic, Garbova sau alte localitati apropiate din Podisul Secasului.

Cetatea din Petresti

TOP
Ghid turistic digital Alba