Cetatea Sebesului

Nu se mai aude huruitul carelor. Nu se mai vad sulite dincolo de creneluri si nici targovetii nu mai tulbura linistea diminetilor de la Sebes, langa Halele Breslelor. Totusi, cetatea Sebesului te uimeste si astazi, cu turnuri razlete, spunandu-ti povestea ei de arme si coifuri. Aceasta este cetatea Sebesului.

Ca multe alte orase medievale de la noi, Sebesul este, practic, o mostenire de la traco-daci, de unde si denumirea sa de Sebus, existenta la momentul sosirii colonistilor sași in secolul al XIII-lea. Diferenta este ca Sebesul a fost primul oras din Transilvania care a primit privilegiul de a se inconjura cu ziduri. Ordinul fusese emis de catre regele Ungariei in 1387 si, inca de atunci, cetatea a fost construita treptat, pana in 1518. Este acum orientata pe directia est-vest, in forma dreptunghiulara cu colturi rotunjite. Lungimea totala a zidurilor este de 1.700 m, cu o grosime de 1,5 m si inaltime de 4 m. Dar, odata cu anul 1494, zidurile au inceput sa fie adaptate pentru armele de foc si inaltate pe alocuri pana la 7 m.

Abia dupa acel an au fost adaugate turnurile de intarire si protectie. Initial erau opt; astazi, doar patru turnuri au ramas intacte, pastrand pitorescul acestei fortificatii masive. Vorbim in primul rand despre Turnul Studentului (sau al Croitorilor) cel mai falnic dintre toate, exemplu al arhitecturii militare europene vechi, rectangular, cu trei nivele de tragere si parter inalt. Apoi e Turnul Octogonal (1678), cu doua nivele de tragere, fiind incastrat in zid. Mai sunt Turnul Cizmarilor (1513), rectangular si cu doua nivele de tragere, precum si Turnul Semicircular (1634). Intrarea in cetate se facea prin patru porti de piatra, din care se mai pot vedea ramasite ale ancadramentelor si profiluri care te duc cu gandul la portile-ghilotina.

In prezent, cetatea nu e suficient de bine pusa in valoare, intrucat planurile urbanistice ale ultimului secol nu au tinut cont de potentialul turistic al cetatii medievale. Ca atare, multe gradini de case au napadit zidul, "inghitind" fortificatia.

Cetatea Sebesului

TOP
Ghid turistic digital Alba