Manastirea Lupsa

Cum mergi de la Turda spre Câmpeni, pe şoseaua ce urcă în Apuseni, străbaţi şi Lupşa.
E satul unei mici mănăstiri, adăpostind una din cele mai vechi biserici de lemn din câte s-au păstrat în Transilvania.

Şi nu doar vechimea o separă, cumva, de restul mănăstirilor din judeţ. De cum intri pe poarta mare de zid, parcă nu mai auzi nimic din gălăgia de afară. Curtea e largă, verde, cu pâlcuri de brazi bătrâni, care aştern o pace indescriptibilă peste mănăstire. O alee de piatră te va duce direct spre bisericuţă, care te uimeşte cu statura sa albă şi ferestre înguste ca în poveşti.

Veacul al XV-lea a pus piatra de temelie a acestui lăcaş, fiind întemeiat de călugării care sihăstreau în Ţara Moţilor. Încă de atunci, avea un mare rol duhovnicesc pentru ţinutul moţesc, păstrând o bună legătură atât cu mănăstirea Peri din Maramureş, cât şi cu mănăstirile bucovinene, ce ofereau cărţi de slujbă. Ctitorită în anul 1429, de către boierul Stanislau, era singura mănăstire din această zonă profund ortodoxă, iar viaţa aşezământului era animată de şcoala bisericească, desfăşurată aici în chilii.

Manastirea Lupsa

Manastirea Lupsa

De asemenea, exista aici şi o şcoală primară, precum şi un atelier de pictură pe sticlă. Toate acestea au durat până în 1820, când, din cauza presiunilor antiortodoxe, mănăstirea a fost desfiinţată, iar călugării au fost izgoniţi de autorităţile habsburgice. Biserica a fost folosită de către greco-catolici, până în 1948, an în care le-a revenit ortodocşilor. Astăzi, ea este din nou mănăstire de călugări, cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”. Este clădită din lemn tare de stejar şi are formă de navă.

La început avea doar altar şi naos, dar în 1810 i s-au adăugat pronaosul şi turla cu clopot. Alături au fost construite recent alte câteva clădiri (stăreţie, chilii, trapeză şi bucătărie). Însă cea de la care nu-ţi poţi lua privirea e biserica veche, ascunsă de brazi, cu acoperişul său ţuguiat, înspre cer. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba