Mandria unui oras: Biserica Sasilor

O bijuterie arhitecturala ce imbina elemente romanice si gotice, reprezinta un important simbol al istoriei si culturii comunitatii germane din Transilvania. Cu cel mai mare altar poliptic din Transilvania si o impresionanta colectie de arta sacra, aceasta biserica ofera o incursiune captivanta in patrimoniul bogat al regiunii.

Bine ai venit in ansamblul fortificat al bisericii evanghelice.

Daca traversezi Sebesul dinspre Sibiu spre Arad sau Cluj-Napoca e imposibil sa n-o vezi. E gigantica si nu intamplator localnicii ii spun "biserica saşilor", ea fiind folosita de la inceput de catre comunitatea germana din oras. Are cel mai mare altar poliptic din Transilvania si e unica, in tara, prin structura romanico-gotica.

Nu exista, insa, nici o "ruptura" arhitectonica intre stiluri. Dimpotriva, imbinarea elementelor de sustinere si decor a gasit o rezolvare armonioasa, situand biserica printre cele mai valoroase monumente din tara.

Constructia vechii bazilici a fost inceputa inainte de 1241, fiind extinsa gradual. Dupa invazia mongola, constructia a fost reluata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, cand goticul isi punea amprenta asupra artei transilvanene. Apar, astfel, boltile cu nervuri, zidul sustinut de contraforturi; apoi, cele doua turnuri de la intrare vor lasa locul unuia singur, inaltat treptat intre 1662 - 1664, atingand astazi 44 m. Adaptarea la gotic face ca multe elemente sa fie reconstruite in jumatatea de vest a bisericii, cum ar fi ferestrele, ce devin inguste si scunde.

Coloanele (cu capiteluri compozite, masiv ornamentate) ating 11 m, iar cheile de bolta au inaltimi de 16 m. Interiorul este, astfel, copleşitor de mare. La exterior, corul e marcat de fiale, baldachine şi statui de sfinti, regi, magi. În aceeaşi perioadă, în interiorul fortificatiei a fost cladita si capela "Sfantul Iacob", cu un interior compus in trei nave, contraforturi si fiale. Intre toate se remarcă, mai ales, altarul poliptic (din mai multe segmente), inalt de 13 m si lat de 6 m. E ridicat pe o coloneta renascentista si prezinta scene de o cromatica asemanatoare picturii flamande.

De asemenea, biserica detine un pian, remarcabil ca executie (productie din a doua jumatate a secolului al XIX-lea), la care concerteaza frecvent mari pianisti.

O veche legenda se ascunde in spatele bisericii evanghelice din Sebes. Totul a pornit de la faptul ca ea a slujit ca model pentru Biserica Neagra din Brasov. Fapt e ca locuitorii Sebesului au angajat un constructor pentru marirea bisericii, asa incat sa o depaseasca pe cea din Brasov.

BISERICA SAȘILOR

Se spune că în jurul anului 1500 s-a început înălţarea bisericii din Sebeş, dar la o vizită a constructorului din Braşov acesta a fost cuprins de invidie şi a mişcat schela constructorului sebeşean Johann, omorându-l. Ca răzbunare, fiul lui Johann reuşeşte să ataşeze bisericii din Sebeş cel mai mare altar din Transilvania. Legenda de mai sus explică, oarecum, cauza pentru care biserica din Sebeş uimeşte şi azi prin împletirea bizară de stil romanic cu cel gotic timpuriu. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba