Mocanimea Apusenilor

La fel ca moţii din Munţii Bihor, locuitorii Muntelui Mare şi ai Munţilor Trascău poartă un nume care a făcut istorie. „Mocani” atât în cărţile de istorie, cât şi pe buzele turiştilor, zecile de mii de oameni care trăiesc în centrul şi nordul judeţului te uimesc şi azi cu tradiţia şi, mai ales, cu trecutul lor.

Geografic, mocănimea Apusenilor cuprinde localităţile răsfirate pe teritoriul ce începe de lângă Abrud şi Zlatna, pe valea Ampoiului în jos până la Ampoiţa, înspre Cheile Râmeţului şi Cheile Întregalde, precum şi de la Lupşa pe valea Arieşului, până la ieşirea râului din județ, în nord.

Specificul de deal şi de munte al reliefului a încurajat agricultura în terase, pomicultura, prelucrarea lemnului, creşterea vitelor şi oieritul. Încă de la origine, mocanii au reprezentat comunităţi preponderent pastorale, creşterea ovinelor fiind o ramură principală de economie. Denumirea de „mocan” ar proveni tocmai de la această ocupație, spun unele ipoteze, care o asociază substantivului „moacă” (bâta ciobănească folosită pentru sprijin sau ca armă de apărare). Etnografii, însă, infirmă această explicație, concluzionând că „mocan” înseamnă „muntean”. De asemenea, mocanii confecţionau din lâna oilor obiecte de vestimentaţie vestite şi căutate pentru calitatea lor.

Mocanimea-Apusenilor-2

Mocanimea Apusenilor

Asemănători dar şi deosebiţi de moţii apuseni, mocanii prezintă particularităţi distincte de grai, caracter, obiceiuri, manifestări sufleteşti, precum şi o fizionomie deosebită. Au o statură robustă, înaltă, culoare a părului castanie sau blondă, iar dărnicia, jovialitatea şi sinceritatea mocanilor se oglindesc până şi în albul imaculat al portului lor popular. În trecut, mocanii obişnuiau să-şi construiască locuinţele exclusiv din lemn de fag sau brad, iar dacă acoperişurile erau realizate din paie, astăzi prezintă învelitori din ţiglă sau şindrilă.

În multe situaţii limită au opus rezistenţă, fiind nevoiţi să alunge popoare năvălitoare sau să participe la momente istorice decisive alături de moţi, apărând împreună acelaşi pământ moştenit din străbuni. În vremuri de restriște, femeile şi copiii se adăposteau în aceste zone muntoase, unde duşmanul nu cuteza să pătrundă, fiind vestite tăria şi iscusinţa lor strategică. Zonele de lângă Roșia Montană, Zlatna şi Abrud au fost bogate în zăcăminte aurifere, principala preocupare de aici fiind mineritul (mai exact, aurăritul). În oraşe, meşterii giuvaiergii vindeau salbe din aur, pe care femeile le purtau la diverse sărbători. (C.C.)

TOP
Ghid turistic digital Alba