Monumente la Garbova

Că saşii au plecat, se ştie. A rămas doar dovada existenţei lor de secole, pe pământul Transilvaniei, şi anume tezaurul uriaş de obiceiuri, vorbe, case şi, mai ales, monumente de artă arhitecturală. Două dintre ele – fundamentale pentru cultura Transilvaniei – se află la Gârbova, judeţul Alba. Iată-le mai jos.

Cetatea Greavilor si biserica evanghelica.

Traseul propriu-zis spre Cetatea Greavilor incepe din locul de unde drumul DJ 106 F se desprinde la dreapta din DN 1, cum mergi de la Sebes spre Sibiu. Cetatea domina piata centrala a Garbovei inca de la sfarsitul secolului al XIII-lea, cand un greav local – persoana de rang nobiliar, cu atributii de judecator, desemnata din randul colonistilor sași – a construit-o in jurul unui donjon, cu ziduri groase de 2 metri. De asemenea, centura de ziduri era rectangulara, cu o latime de circa 37 metri. Stilul romanic tarziu si conditiile de constructie o fac sa semene mult cu cetatea vecina, cea din Calnic, ridicata tot in Evul Mediu. Multe secole mai tarziu, insa, in 1879, donjonul de la Garbova a fost transformat in turnul-clopotnita gigantica, alba, care se vede, si astazi, de la mare distanta.

La numai doi pasi de cetate se afla biserica evanghelica. Alba, falnica, spatioasa si luminoasa ca orice zidire sașeasca, edificiul are structura unei biserici-sala, cu elemente de gotic timpuriu. Biserica este inca activa. Sașii vin la biserica, slujbele se oficiaza, la orga se canta inca, si asta in ciuda faptului ca sașii din Garbova sunt putini.

Cetatea Greavilor

Bazilica romanica

Bazilica romanică.

Odata ajuns in Garbova, trebuie sa vezi si bazilica romanica, situata pe colina ce strajuiește asezarea. Traseul incepe din piata centrala, pe cararea pietruita care urca pe langa casele albe. E destul daca intrebi de biserica din deal sau, si mai simplu, de cimitir, fiindca bazilica se constituie, de fapt, intr-o fortificatie ovala ce include – ca peste tot unde au trait săsi – binecunoscutul "Ort der Ruhe" (loc de odihna).

Intr-adevar, de cum iesi din piata si inaintezi pe drumul de piatra, timpul se scurge invers si molcom. Pare un pic ciudat la inceput, dar, in decurs de doar cateva minute, te obisnuiesti cu starea aceasta de intoarcere spre trecut. Bazilica, uriasa si frumoasa, se afla la capatul acestui drum, dincolo de poarta de fier.

A fost construita acum 700 de ani, la un secol distanta de momentul cand colonistii sasi au fost adusi aici pentru a intemeia intreaga asezare. Constructia a fost realizata in jurul anului 1280. Bazilica avea trei nave, absida semicirculara si turn inglobat in latura vestica, toate construite dupa rigorile romanicei tarzii.

Mai apoi, in secolul al XV-lea, corul romantic a fost inlocuit de unul gotic, pentagonal; probabil tot de atunci dateaza si incinta de ziduri. La interior, altarul baroc este datat din 1747 iar orga, din 1894. Ramasițele ce se vad azi mai pastreaza ferestre romanice. Si chiar daca se afla in ruine, aceasta biserica este de o importanta esentiala pentru arta medievala transilvaneana, ca sinteza de stiluri si ca situare panoramica. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba