Muntii Bihor
Tara "de desupra"

Poarta lui Ionele

Gigantică, Poarta lui Ionele atrage privirile oricui. Cu un portal înalt de 17 m, este una dintre peşterile înfricoşătoare ale Apusenilor. Şi pare aproape greu de crezut că se află la doi paşi de şosea, ascunsă de copaci, ca o surpriză. Așadar, pentru cei cărora le plac secretele naturii, Poarta lui Ionele este rețeta perfectă.

alt. 800 m, lungime 60 m, 46°28'03" lat. N; 22°50'25" long. E

Cum ajungi ?

Poarta lui Ionele se află în Munţii Bihor, aproape de Valea Arieşului, în sudul Parcului Natural Apuseni. Accesul pornește din centrul Gârdei de Sus, pe DJ 750 care se desprinde la dreapta din DN 75. După 1 km de mers, în dreptul râului Ordâncuşa, se vede la stânga un podeţ de piatră. Câţiva metri mai sus urmează o punte de lemn şi apoi o cărare în trepte de piatră, care urcă 100 m printre copaci, de-a lungul unei mici cascade. La capătul cărării, când ieși din desiş, vei observa gura peșterii.

Motive să mergi?

Fără îndoială, vorbim despre una din priveliştile-surpriză ale Munţilor Bihor. Iar plăcerea descoperirii ei vine în primul rând din faptul că nu te aştepţi ca un asemenea portal de peşteră (înalt de 17 m, lat de 12 m) să fie ascuns de câţiva copaci. Dar, în ciuda peisajului de-a dreptul terifiant, accesul în peşteră e simplu. Iar înăuntru lărgimea este uluitoare, având înălţimi de până la 15 m şi o lungime de 60 m.

Geologii spun că este o peşteră sculptată în calcare albe, ca multe altele ale Parcului Natural Apuseni, fiind alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. În partea terminală a peşterii se distinge o pâlnie uriaşă, cu diametrul de 15 m, care se umple cu apă în timpuri ploioase. De remarcat este pârâul (izbucul) care ţâşneşte, pur şi simplu, din grohotișul de la intrarea în peşteră. (F.R.T.)

Poarta lui Ionele

pestera-poarta-lui-ionele_575

SUS, ÎN APUSENI

Cascada Pisoaia

Există, în Apuseni, două cascade care, dacă le vei vedea, te vor face să crezi c-ai ajuns într-un mic rai pământesc. Nu foarte departe una de alta, cele două sunt tot ce-ți puteai dori să fotografiezi la munte: cărări, ape repezi și verdeață cât vezi cu doi ochi. Vino, așadar, la Cascada Pișoaia și Cascada Vârciorog.

Cascada Pişoaia (alt. 610 m, 46º21'45'' lat. N; 22º52'42'' long. E)

Cum ajungi?

O găseşti în sudul Munţilor Bihor, pe versantul abrupt al cursului Arieşului Mic. Din DN 75, după ce ieşi din Câmpeni, faci stânga pe DJ 762, în lungul Arieşului Mic şi ţii drumul spre vest, preţ de 13 km. Ajungi apoi în satul Nemeş, de unde un drum o ia spre sud, peste Arieșul Mic, până la cascadă.

Motive să mergi?

Este una din podoabele Apusenilor, ca decor de apă, verdeaţă și travertin (depuneri de calcită din apa care dizolvă calcarul). De jur-împrejurul firului de apă (al cărui front de despletire atinge 25 m, pe o înălţime de 18 m) există un întreg covor de pajişti superbe, neobişnuite pentru această regiune, care te trimit cu gândul mai degrabă la vegetaţiile luxuriante ale tropicelor. Cunoscută şi sub numele de Cascada de la Vidra, Nemeş sau Nemneş, este una dintre atracţiile principale ale Munţilor Bihor, mai ales pentru că se află pe direcţia de urcare înspre Muntele Găina, spaţiu legendar al dragostei.

Casacada Pisoaia

Cascada Vârciorog

Cum ajungi?

Accesul spre rezervație pornește din DN 75, la ieșire din Arieșeni înspre Ștei (Bihor), pe un drum industrial care o ia la stânga. Drumul continuă preț de 3,5 km până la rezervație și este doar parțial accesibil pentru patru roți, dat fiind că traversează de câteva ori pârâul. Drumul este noroios și bolovănos, așadar recomandăm parcarea mașinilor în oricare dintre refugiile de lângă aceste traversări peste vale. Accesul pe jos este abordabil de către orice tip de turist, indiferent de vârstă.

Motive sa mergi

Ca în cazul majorității rezervațiilor neamenajate din România, s-ar putea să îți placă accesul la fel de mult ca destinația. De cum vei intra pe drumul de țară, îngust, noroios, pietros, se modifică tot contextul călătoriei. Drumul e lung de peste 3 km și nu ai cum să-l parcurgi integral cu mașina, așa că vrând-nevrând vei merge pe jos. De fapt, mergând pe jos, cascada ți se va părea mai departe decât este. Abia la final, unde cărarea se îngustează tot mai mult sub brazi, vei auzi zgomotul acestei cascade care, practic, încheie traseul turistic. E tot ce poate fi mai liniștitor și frumos: apă învolburată, pietre umede, vegetație luxuriantă și copii jucându-se în apă.

Studiile geografice, făcute aici, spun că rezervația – de tip geologic și peisagistic – se află în masivul Biharia din Munții Bihor. E situată la cota 1.140, pe Valea Vârciorog, o vale tânără cu multe rupturi de pantă, între care cea mai mare e cascada, înaltă de 15 m. Aici, apa cade dintr-o singură săritură, săpând la bază o mare scobitură, evident impresionantă și atrăgătoare mai ales pentru cei care vor să se răcorească. (F.R.T.)

Muntele Dragostei: Gaina

O alternativă românească la căsătoriile pe fundul mărilor tropicale sau în aer, cu paraşuta, vei găsi doar în Apuseni. Se cheamă Târgul de Fete şi există de sute de ani, pe Muntele Găina. Adică lângă nori, la aproape 1.500 m înălţime, spre sfârșitul lunii iulie. Ia-ţi cortul în spate şi vino să petreci sub cerul liber, pe muntele dragostei!

Acces.

Trebuie să ajungi mai întâi în satul Avram Iancu (DJ 762), din centrul căruia faci stânga pe un drum forestier. Te va duce direct la poalele muntelui Găina, care apare, pe hartă, undeva pe muchia între Alba, Arad şi Hunedoara. Sau poţi urma vechile poteci care pleacă din dreptul vechiului sediu al primăriei Avram Iancu. Traversezi Dealul Dobrani, Dealul Pietrelor, treci şi de pârâul Rece, apoi de Dealul Muncelului şi ajungi în vârf în aproximativ o oră şi jumătate.

Tradiţia.

Se spune că târgul există încă de când poporul proslăvea Soarele. Era o întâlnire a tuturor muntenilor risipiţi pe văi, dornici să aducă mulţumire marelui astru pentru roadele pământului. Mai târziu apoi, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

La finele secolului al XIX-lea, sătenii urcau, de cu seară, pe platoul Găinei. Dis-de-dimineaţă, doi delegaţi din partea moţilor şi doi din partea crişenilor trăgeau o linie de despărţire între cele două tabere, astfel încât moţii îşi aşezau merindele în partea de răsărit, iar crişenii în apus.

Se zice că mândrele, sperând că îşi găsesc soţ, veneau cu zestrea gata așezată pe cai, iar preoţii săvârşeau cununiile acolo, pe Muntele Găina. Fetele se pregăteau ani întregi pentru ziua cea mare de pe munte. Fiecare familie, care avea fată de măritat, îşi ridica un cort pe munte, în care scotea zestrea la vedere şi îi aştepta pe peţitori. Nici feciorii nu se lăsau mai prejos. Se adunau însoţiţi de familiile lor şi aduceau ceea ce era mai bun, mai ales o curea frumoasă plină de argint şi aur. Iar după ce îşi alegeau mireasa, urma o „încredinţare“ înaintea publicului, ce consta în schimbarea de năfrămi numite „credinţe“. După încredinţare, se lua prânzul, apoi se încingea hora peste târg, formată din moţi şi crişeni, care îşi adresau tot felul de satire. Din aceste glume, de cele mai multe ori se iscau certuri care degenerau în bătăi sau, aşa cum se zicea, în „nerânduieli“.

La apusul soarelui, însă, toate bune şi frumoase. Oamenii începeau să plece râzând şi glumind. Crişeanul, fiind mai iute la fire şi rău la mânie fiindcă nu şi-a putut vinde oalele, începea să le spargă cu bâta. Moţul, în schimb, dorind ca oalele cumpărate să ajungă mai iute acasă, le dădea de-a rostogolul din deal...

În prezent.

Azi, lumea vine la Găina nu neapărat pentru căsătorii pe munte, ci pentru marea sărbătoare etno-culturală care a devenit Târgul de Fete. Dar şi pentru distracţie, târgul fiind un weekend cu discotecă pe munte, artificii, foc de tabără, cu paradă a portului popular, cu târg de obiecte populare și spectacole de muzică tradiţională. (F.R.T.)

Oameni de legenda

Pentru mulţi români, Apusenii înseamnă Horea, Cloşca, Crișan, Avram Iancu şi alte câteva nume care au dat sens istoriei. Născuţi şi crescuţi printre moţi, ei sunt legendele fără de care România n-ar avea identitatea de astăzi. Află, aici, de ce patriotismul nu este un cuvânt uitat în judeţul Alba.

HOREA, pe numele său adevărat Vasile Ursu Nicola, s-a născut la Arada (azi Horea) în 1731, fiind conducătorul răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Munţii Apuseni, alături de Ioan Oargă (Cloşca) şi Marcu Giurgiu (Crişan). A primit porecla de „Horea” deoarece îi plăcea să cânte şi să „horească”. De profesie lemnar, a construit biserici şi, deşi, nu a folosit cuie din metal, o parte dintre construcţiile sale s-au păstrat până astăzi. A luptat pentru drepturile ţăranilor români, însă a fost trădat şi prins de trupele austriece la 27 decembrie 1784, împreună cu Cloşca. La o lună după prinderea lor a fost capturat şi Crişan, al treilea luptător pentru cauza ţărănească. Condamnaţi la moarte, Horea şi Cloşca au fost executaţi prin tragere pe roată la Alba Iulia, în 28 februarie 1785.

Ioan Oargă, zis CLOŞCA, a fost unul dintre liderii răscoalei ţăranilor din 1784, alături de Horea şi Crişan. S-a născut în 1747 în satul Cărpiniş de lângă Roşia Montană şi s-a stins din viaţă ca martir în 1785, zdrobit pe roată la Alba Iulia. Nedespărţit tovarăş al lui Horea, Cloşca a călătorit împreună cu acesta la Viena pentru a prezenta plângerile moţilor greu asupriţi economic şi social de nobilimea din zonă.

Statuia_lui_Avram_Iancu,

Alături de Horea şi Cloşca, CRIŞAN (sau Gheorghe Giurgiu Marcu), originar din părţile Zarandului, a fost unul din conducătorii aceleiaşi răscoale din 1784. Prins şi închis la Alba Iulia, Crişan s-a sinucis în celulă în 13 februarie 1785, la 54 de ani, spânzurându-se cu şireturile de la opinci.

Simbol al revoluţiei de la 1848 şi al Transilvaniei, în general, AVRAM IANCU are un loc aparte în conştiinţa românilor. Avocat transilvănean, născut în 1824 în satul Vidra de Sus (azi comuna Avram Iancu), Iancu a luptat pentru emanciparea socială şi naţională a românilor, participând la Adunarea Naţională de pe Câmpia Libertăţii din Blaj. Sprijinit de autorităţile militare austriece, a comandat Legiunea II Auraria Gemina a românilor transilvăneni contra invaziei revoluţionarilor maghiari, conduse de Lajos Kossuth, în condiţiile în care guvernul ungar refuza acordarea libertăţilor româneşti. A reuşit să asigure apărarea Munţilor Apuseni, respingând atacurile maghiare superioare numeric şi ca dotare, câştigând renumele de „Craiul Munţilor”. Dragostea pe care Iancu şi-a câştigat-o în inimile românilor se oglindeşte în numeroasele opere literare şi muzicale dedicate lui. Rămâne figura unui erou legendar, ale cărui fapte au deschis calea spre deşteptarea naţională a românilor şi înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. A murit în 1872, la Baia de Criş. (C.C.)

SCHI LA ARIEŞENI

Când spui Arieșeni, spui schi. În ochii multora care și-au petrecut acolo concediile în ultimii ani, Arieşeni pare a fi mai mult decât o staţiune. E un nume cu vechime, un nume care inspiră și care pare scris cu alb, fiindcă de el se leagă, concret, istoria sporturilor de iarnă din Apuseni. Bine ai venit în nord-vestul județului Alba, în ceea ce pare a fi țara de baștină a zăpezii.

Cum ajungi?

Pârtiile se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de șosea. În județul Alba, ruta e Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moților – Albac – Scărișoara – Gârda de Sus – Arieșeni – Bubești – Vârtop. Distanță Alba Iulia – pârtii: 127 km.

Este un fapt previzibil ca, în fiecare an, mii de schiori din toată țara să dea năvală pe cele trei pârtii ale stațiunilor Arieșeni-Vârtop și Nucet-Vârtop – ambele denumite, generic, „Arieșeni” – unde zăpada durează aproape cinci luni. În plus, localnicii sunt ospitalieri, priveliștile sunt odihnitoare, infrastructura este satisfăcătoare, iar preţurile de cazare pot fi negociate.

Având în vedere orientarea nordică a pârtiilor de schi de la Arieşeni, durata medie a sezonului în care este posibilă practicarea sporturilor de iarnă se întinde din decembrie până în luna aprilie a anului următor. Vorbim aici atât despre pârtiile Vârtop 2 și Vârtop 1, cât și despre pârtia Piatra Grăitoare (județul Bihor), din imediata vecinătate. La prima vedere, cele trei par să formeze același domeniu schiabil, cu atât mai mult cu cât mulți dintre cei care schiază pe pârtiile Vârtop dau o fugă și la Piatra Grăitoare, din județul vecin. Un dezavantaj este că toate trei se găsesc la mică distanță de șosea, ceea ce implică frecvente aglomerații rutiere. Totuși, partea plină a paharului e dată de belșugul de omăt, care crește văzând cu ochii în această zonă.

Statuia_lui_Avram_Iancu,

Pârtia Vârtop 2 (lungime: 430 m, dificultate: albastru).

Este „sala de curs” a tuturor celor care învață primii pași de schi. De dimineața până seara, pe Vârtop 2, vocile instructorilor de schi sunt, de ani de zile, „muzica” obișnuită a pârtiei. Accesibilă oricui datorită înclinației mici (excepție făcând partea superioară, pe o lungime de aproximativ 40 m), a lățimii generoase și a diferenței mici de nivel (105 m), Vârtop 2 este aproape perfectă pentru abc-ul sporturilor de iarnă, fie schi sau snowboard. Un avantaj este iluminatul nocturn, cu lumini albe, care oferă vizibilitate inclusiv pe timp de ceață.

Pârtia Vârtop 1 (lungime: 1.000 m, dificultate: roșu).

Mai lată, mai lungă și mai interesantă decât Vârtop 2 este pârtia Vârtop 1, pentru parcurgerea căreia îți trebuie curaj și, bineînțeles, măiestrie. E provocarea pentru care nu e destul să știi „să aluneci” pe schiuri; e imperativ să stăpânești tehnica cristianiilor și a frânării pe pantă abruptă. E nevoie, adică, să poți schia. Pârtia prezintă o diferență de nivel de 200 m, pe o lungime de 1.000 m, raport ce se reflectă în înclinația mare, cel puțin în jumătatea de sus, aproape de cota 1.400.

Pârtia Piatra Grăitoare (lungime: 1.600 m, dificultate: albastru / negru).

Numele îi vine de la stânca aflată la sud de pârtie și care, prin dispoziția pereților săi, creează ecouri profunde ori de câte ori se produc sunete în apropierea ei. În ultimul timp, însă, Piatra Grăitoare s-a impus în conștiința turiștilor grație pârtiei cu același nume, din Nucet, pentru care există un telescaun impresionant și o amenajare simplă și satisfăcătoare. Totuși, un minus al pârtiei ține de gradul său dual de dificultate. Adică ușor pe 80% din lungimea pârtiei (plictisitoare pentru avansați, convenabilă pentru începători) și foarte dificil (atrăgătoare pentru profesioniști, imposibilă pentru începători) pe finalul acesteia. Plus de asta, prețurile par a fi – conform multor comentarii de pe blogurile și formurile de profil de pe internet – prea mari. Un avantaj, pe de altă parte, este iluminatul nocturn. (F.R.T.)

Pârtia Piatra Grăitoare
TOP
Ghid turistic digital Alba