Muzeele Cetatii

Dacă Alba Iulia înseamnă istorie, iar istoria înseamnă locuri şi momente, neapărat trebuie să ajungi la Muzeul Unirii, la Sala Unirii și la Muzeul Principia. Aflate unul lângă altul, sunt spaţiile în care istoria s-a scris la propriu. Simboluri ale oraşului, cele două sunt obligatorii în agenda oricărei călătorii prin cetate.

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Încă de la intrare, clădirea muzeului te uimeşte prin grandoare şi eleganţă. Este una din marile opere ale arhitecturii romantice, construită între 1851 - 1853, remarcându-se mai ales prin plastica rafinată a faţadelor. Conţine peste 100 de încăperi, are trei nivele, două etaje şi un parter, purtând numele de Clădirea Babilon (la origine, avea destinaţie militară și se numea așa pentru că în clădire erau încartiruiți ofițeri din armata austro-ungară, care vorbeau felurite limbi - poloneză, bielorusă, croată, italiană, română, maghiară). Aici, muzeul funcţionează numai din 1968.

Ca instituţie, s-a deschis în 1888, trecând prin diverse trepte de evoluţie, unele favorabile, altele nefaste. De la primele zvâcniri ale „Societăţii de istorie, arheologie şi ştiinţe naturale din judeţul Alba”, la activitatea remarcabilă a custodelui Adalbert Cserni şi de la perioada înfloritoare sub conducerea lui Ion Berciu, la declinul generat de intervenţia politicului, după 1948 – muzeul a schimbat sedii şi politici culturale.

Este unul din cele mai vestite muzee din ţară, ca patrimoniu şi prestigiu ştiinţific. Itinerariul începe cu epoca paleolitică, parcurge timpurile străvechi până la era dacică, stăruieşte asupra vremurilor romane, apoi străbate Evul Mediu, răscoala lui Horea, Războiul de Independenţă şi acoperă Marea Unire de la 1918, precum şi războaiele mondiale.

Costume militare şi populare, petiţii vechi, fotografii de arhivă, arme, tablouri, iconostase şi sculpturi se află cu miile pe culoarele muzeului, în expoziţiile permanente şi evenimente lunare – expoziţii, simpozioane, toate acestea împrospătând viaţa muzeului într-un ritm alert.

muzeu cetate
Sala Unirii-Alba Iulia

Sala Unirii.

Aici, la 1 Decembrie 1918, a fost semnat Actul Unirii tuturor românilor. În sala principală vei găsi tot ceea ce ţine de Unire, de la steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni (datată 12 octombrie 1918), până la o serie de documente emise cu prilejul marelui eveniment. Şi, tot aici (dar în alte încăperi ale clădirii), există o expoziţie permanentă de etnografie. Expoziţia este deschisă de aproape 50 de ani, de când imobilul Cazinoului Militar, construit între 1898 - 1900, a trecut în administrarea Muzeului Unirii, aflat peste drum.

Însă fie că mergi să admiri războaiele de ţesut şi catrinţele, fie că vrei să vezi steagurile de la Unire, nu uita să laşi o amintire în Cartea de Oaspeţi, aflată la ieşire. Sutele de pagini, încărcate de slove atente vorbesc despre succesul turistic al monumentului..

Muzeul Principia.

Aflat în inima cetății, lângă Sala Unirii și Universitatea „1 Decembrie 1918”, Muzeul Principia este, practic, o excelentă valorificare a castrului roman Apulum, descoperit în locul unde este, azi, clădirea muzeului. Astfel, muzeul deține o parte din fosta clădire a castrului, oferind turiștilor atât un fragment al locului unde erau depozitate finanțele legiunii, precum și birourile ofițerilor.

Totodată, muzeul include o instalație romană de încălzire, numită hypocaust, dar și o serie de machete excepționale, care reconstituie tabere militare romane și scene de luptă din acea epocă. Sufletul acestor machete este istoricul Dan Anghel, celebru în lumea machetiștilor, care le-a lucrat ani de zile. Unele piese reprezintă segmente din poarta castrului, tabăra civilă care s-a dezvoltat în perioada secolului al II-lea și un castru temporar, construit din lemn. O altă machetă, fascinantă ca dinamism, reprezintă o ambuscadă din Munții Orăștiei, în care căzuse în capcană un mic detașament roman. Cât despre exteriorul muzeului, în curtea clădirii există un lapidarium, unde sunt expuse câteva dintre monumentele de piatră, descoperite de-a lungul timpului la Apulum. (F.R.T.)

Program de vizitare Muzeul Unirii și Sala Unirii

Luni şi Marţi – Închis
Miercuri-Duminică – 10:00 – 17:00 (ora 16:30 se închide casieria)


Tarife

Copii, elevi, studenţi – 5 lei
Adulţi – 10 lei
Pensionari – 5 lei
Ghidaj Muzeu şi Sala Unirii – 35 lei
Ghidaj Cetatea Bastionară Alba Carolina – 100 lei/oră, 150 lei/2 ore
www.mnuai.ro

Program de vizitare Muzeul Principia

marți - duminică:
09:00 - 18:00

Tarife

10 lei - adulţi
5 lei – copii

Program de vizitare Museikon

Marţi-Duminică: 09:00 – 17:00
Tarife: Elevi, studenţi, Pensionari – 5 lei
Adulţi – 10 lei
Preşcolari, Veterani de razboi, Persoane cu dizabilităţi – gratuit
Ghidaj expoziţie (preţul include şi vizitarea Muzeului Naţional al Unirii) – 35 lei
Ghidaj Cetatea Bastionară Alba Carolina – 100 lei/oră, 150 lei / 2 ore
Filmare în scop publicitar – 15 minute/100 lei

TOP
Ghid turistic digital Alba