Muzeul Mineritului

Una este sa auzi despre minele de la Rosia Montana sau sa citesti despre ele in brosuri, si alta este sa fii acolo si sa pui degetul in urmele daltei cu care a lucrat, acum 2.000 de ani, muncitorul roman. E, practic, diferenta dintre teorie si viata. Asa ca ia-ti bocancii, haine groase si pregateste-te sa cobori 157 trepte in subteran, intr-unul din cele mai interesante spatii turistice romanesti: Muzeul Mineritului din Rosia Montana.

Vorbim, de fapt, despre mostenirea romana de la Rosia Montana, prezenta concret prin galeriile romane care au facut faimoasa intreaga localitate. Sunt milenare si, cel mai important, sunt perfect vizitabile la Muzeul Mineritului, deci pregateste, si aici, aparatul foto.

Muzeul se afla la intrare in sat, pe stanga, la circa 20 de minute de mers pe jos pana in piata veche. Infiintat intre 1970 - 1979, in incinta fostei exploatari aurifere, muzeul ofera trei sectiuni diferite, in egala masura inedite, prezentand tezaurul tehnic cules de-a lungul a zeci de ani de conservare si sapaturi arheologice.

Muzeul Mineritului

Tezaurul de sub pamant.

Mai exact, galeriile romane, medievale si moderne, fiind singurele din lume ce pot fi vizitate in situ (adică în mediul lor natural). Excelenta lor conservare e datorata, spun muzeografii, ventilatiei naturale si a inclinatiei peretilor subterani, care au permis autosustinerea labirintului de galerii, din care 150 m sunt amenajati turistic. Din fericire, ele pot fi vizitate fara echipament special, dar fii gata pentru o experienta unica de coborare pe 157 de trepte, in galerii inalte de 1,80 m si late de numai 1 m. Sunt locuri unde, acum sute de ani, praful irespirabil si luminile slabe de lampas se amestecau cu zgomote infundate de dalta si ciocan, ale caror urme sunt vizibile si azi. Totul, pentru fascinantele firicele de aur si argint din pereti, pentru care sapatorii lucrau intre 8 si 10 ore pe zi. Nici o mirare, asadar, ca barbatii nu traiau mai mult de 50 de ani...

Dar galeriile romane nu inseamna doar atat. Aici au avut loc cele mai importante descoperiri, intre 1786 - 1855, si anume cele 25 de tablite cerate despre dreptul roman, aflate in colectia muzeului. Populatia le ascunsese in mina, in momente de primejdie, astfel ca ele au supravietuit mai bine de 1.600 de ani. Tablitele erau confectionate din lemn de tei, acoperite cu un strat de ceara si sunt, azi, unicate din punct de vedere istoric. Ele contin texte latine cu caracter juridic, contracte de vanzare-cumparare, date despre conditiile de munca din mina, atestand existenta milenara a locuitorilor din acest tinut. Cea mai importanta dintre tablite are inscrisa data de 6 ianuarie 131 d.Hr., fiind prima mentiune documentara a localitatii. De asemenea, in galeriile romane au fost descoperite fragmente de lemn datand inca din antichitate.

Exploatarea bogatiilor subsolului a continuat, aici, de-a lungul vremii aproape doua milenii cand, in functie de autoritatea statala sub jurisdictia careia se afla, localitatea s-a numit fie Verespatak, fie Goldbach ori Rosia Montana. In prezent, zacamantul de aur din subteranul Rosiei Montane a ramas in jurul valorii de 300 de tone, fiind cel mai mare din Europa.

Tezaurul de la suprafata.

Imediat ce iesi din mina, te intampina "muzeul in aer liber", adica o curte larga ce cuprinde lapidariul (colectie de pietre litice, sculptate si gravate) si expozitia de instalatii tehnice pentru prelucrarea minereului auro-argintifer. Vei remarca atat vechile steampuri din lemn de secol XVII, cat si un steamp urias, modern, de tip californian, cu sageți de fier. Acesta reprezenta nivelul tehnic maxim atins, in Europa, la finele secolului al XIX-lea, fiind folosit la Rosia pana dupa 1945, cand a fost inlocuit. Steampul era o instalatie miniera pentru zdrobirea rocilor de extractie a aurului. Dupa ce minereul era scos din galerii, era dus la steampuri care, pentru a fi puse in functiune, era folosita forta umana sau animala. Abia mai tarziu s-a recurs la forta apei.

Tezaurul din vitrine. In vitrinele celei de-a treia sectiuni a muzeului vei gasi toate descoperirile arheologice de care am vorbit pana acum. Si nu numai. Nu rata, aici, superba expozitie documentara de fotografii, macheta unei galerii si diverse obiecte, ce reflecta traditia miniera a localitatii, aflata intramuros (adică in interiorul orasului).

Tezaurul de suprafata

Program de vizitare
luni – vineri: 09:00 - 14:00 (grup minim 5 pers)
sambata – duminica: 10:00 – 14:00 (grup minim 10 pers) – pe baza de programare

Durata vizitei
maxim 1 ora și 30 minute

Tarife
10 lei - adulti
5 lei - copii

Contact
004 0258 783 165
http://www.facebook.com/muzeuRM

TOP
Ghid turistic digital Alba