Pesteri, cascade, lacuri... Smulse parca din pictura romantica, ele sunt privelistile judetului Alba. Il definesc si il recomanda, totodata, ca o uriasa carte de vizita, dovada ca oricum ai vorbi despre Alba, tot la munti ajungi. Salbatici, ametitori, te fura. Si te cheama, indiferent de anotimp.
Drum bun!

Trei mari tinuturi cuprinde judetul Alba. Si fiecare ofera atatea panorame, incat ar fi nevoie de o carte de oaspeti la fiecare intersectie. Nu exageram, iar marturii stau zecile de rezervatii ce coloreaza harta muntilor. Sunt locuri splendide, de natura virgina, bune pentru acea „febra” a drumetiei si „dependenta” de peisaje ale turistului impatimit.

Dar sa vedem harta. Din cei 6.231 kmp ai judetului, jumatate e munte. Peste 200 de monumente impodobesc natura acestui batran taram in forma de inima, Alba. E judetul celui mai stancos relief din tara, al celei mai inalte gospodarii (satul Petreasa, 1.560 m alt.), al celor mai bogate costume populare (Rimetea), e locul unde soarele rasare de doua ori (Piatra Secuiului), unde vezi mai multe pesteri decat sate (Muntii Bihor), unde zapezile se topesc in mai (Muntii Sureanu), unde poienile apar singure in forma de inima (Poiana Inimii, de langa Piatra Craivii) si unde dragostea prinde viata aproape de nori (Muntele Gaina). Iata, deci, tinuturile de tinut minte...

Muntii Apuseni

Li se mai spune Tara de Piatra si sunt pasiunea speologilor. Potrivit lor, Apusenii ocupa primul loc in Europa ca relief carstic, dovada fiind atat cele 800 de pesteri, cat si lantul de piscuri golase, vai adanci si abrupturi. Si, totusi, cuvantul-cheie este „contraste”. Fiecarui peisaj cu stanci ii corespunde unul rural, profund domestic, cu casute de piatra si lemn, capite de fan si punti inguste peste ape repezi. E cum ti-ai imaginat ca ar arata un taram rupt de lume. Si cuprinde patru mari subdiviziuni montane.

MUNȚII APUSENI-1
Muntii Bihor

Muntii Bihor

Ii recunosti dupa varietatea uluitoare, gratie abundentei de pesteri, lacuri, chei, cascade. De fapt, sunt rezervatii ale caror nume au ajuns in cele mai importante topuri nationale, pentru cel mai mare ghetar de pestera (Scarisoara), cea mai lata intrare de pestera (Coiba Mare), cea mai ramificata pestera (Hodobana) si cel mai mare lac subteran (Pestera de sub Zgurasti). Acestea si multe altele sunt cuprinse in Parcul Natural Apuseni, din care judetul Alba detine o treime, reprezentand cea mai populata arie protejata din tara.

Muntii Bihor inseamna si Tara Motilor, vestita pentru personalitatile istorice si pentru miturile legate de localnicii moti, despre a caror origine sunt peste 70 de teorii. Totodata, nu uita de partiile de schi de la Arieseni, care, odata cu primele ninsori, devin magnet pentru turisti.

Muntii Trascau

Pregateste camera foto! Muntii Trascau ascund atatea privelisti-surpriza, incat trebuie sa fii tot timpul gata de poze. De la inaltimile bruste ale Pietrei Secuiului, la cascada Vanatarelor Ponorului, Trascaul s-a impus deja in preferintele calatorilor din intreaga Europa. Cuprinde Rimetea, marele sat-monument maghiar, unde turistii vin in fiecare anotimp pentru splendoarea peisajelor rurale.

Tot astfel, Trascaul adaposteste una din cele mai lungi, mai denivelate, mai dificile pesteri din Europa (Huda lui Papara), cu cea mai mare sala, cel mai lung curs subteran din tara si cu una din cele mai mari colonii de lilieci de pe continent. Amintim si Piatra Craivii, vestita pentru cetatea dacica, apoi Poiana Inimii, Iezerul Ighiel, Manastirea Rimet.

Muntii Trascaului
Muntele Mare

Muntele Mare

Nici un alt loc din tara nu are un nume mai plastic. Muntele Mare este, intr-adevar, mare, fiind recunoscut pentru inaltimile si habitatul cat se poate de salbatice. Ceea ce face ca toate locurile de acolo – rezervatii, manastiri – sa poarte aceeasi amprenta. Monumente ale naturii precum Scarita Belioara sau Cheile Pociovalistei se impun net intre Carpatii Romaniei prin spectaculozitatea lor, ideala pentru aventurieri si alpinisti. La polul opus se afla siragul de schituri manastiresti, pe Valea Ariesului (la Lupsa, Sub Piatra, Posaga de Jos), unde inca poti vedea randuiala de acum cateva secole, in miresme de tamaie si mir...

Muntii Metaliferi

Avand mult mai multe sate decat Muntele Mare, Metaliferii au inca farmecul rural despre care ne vorbesc basmele. Casele se insira pe ulite inguste, la poalele versantilor, oferind acele panorame dupa care fotografii alearga. Te va uimi si Rosia Montana, celebra pentru rezervele de aur, care a fost, de altfel, un spatiu minier preferat si de romani. Dovada stau galeriile romane si centrul istoric al satului, unice in Europa pentru frumusetea arhitecturii, de un farmec citadin aparte.

De asemenea, Metaliferii au un relief extrem de bizar, dominat de prezenta Detunatelor (stanci ca niste orgi de biserica) si a Cheilor Cibului si Glodului, cu aspect zimtat.

Muntii Metaliferi

Muntii Sureanu

Sau Muntii Sebesului. Fara indoiala, sunt preferatii vacantelor cu cortul. Au unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din estul Europei (Iezerul Sureanu), cea mai inalta sosea din tara (Transalpina) si cele mai salbatice paduri din judet. Pentru maretia lor iesita din comun, strainii le-au spus Elvetia Estului. Mai impunatori decat Apusenii, Muntii Sureanu sunt profund diferiti de orice alta forma de relief din judet. Intai ca altitudine (cel mai inalt varf din judet – Patru, 2.130 m), apoi ca largime a peisajului. Sunt ametitor de inalti si, aproape oriunde te-ai afla, Muntii Sureanu iti deschid panorame ce-ti taie rasuflarea.

Pe masura ce urci, punctele de belvedere sunt tot mai dese si iti ofera privelisti cu lacurile Capalna, Tau si Oasa, cetatea dacica de la Capalna (monument UNESCO) si Valea Frumoasei. Plus de asta, iubitorii de schi si snowboard au parte, pe masivul Sureanu, de noua partii, aflate la unele din cele mai mari altitudini din tara. Alte sapte vor fi deschise pe varful lui Patru, pe viitor, determinand nasterea unor statiuni montane in zonele Luncile Prigoanei si Poarta Raiului.

Muntii Sureanu
TOP
Ghid turistic digital Alba