PORŢILE

Trei înspre oraş şi alte trei spre câmpul de instrucţie... În total, şase porţi de acces în „Alba Carolina”. De la bun început, ele au fost mândria întregii cetăți, patru dintre ele fiind recunoscute drept unele dintre cele mai impunătoare și elegante porți din câte s-au construit vreodată în Europa. Vino în cetate să admiri, să fotografiezi și să atingi cu degetul piatra cioplită a unor monumente unice în Transilvania, care compun, azi, deja faimosul Traseu al Porților, lung de 1,5 km.

O cetate de proporţiile celei din Alba Iulia nu însemna doar milioane de cărămizi aşezate cu migală, ci şi altă configuraţie stradală. Adică ridicarea unor porţi de acces în fortificaţie. Trei mari sculptori ai epocii au fost chemaţi la Alba Iulia pentru a rezolva problema – Johann Konig, Johann Vischer, Giuseppe Tencalla. Iată operele lor, monumente unice în arhitectura militară europeană.

Poarta I.

E prima pe care o vezi, cum urci în cetate. Aflată la baza ei, în extremitatea estică, poarta se impune încă de la distanţă prin înfăţişarea unui arc de triumf împodobit cu statui şi basoreliefuri, atrăgând privirile prin albul curat de piatră cioplită. Îți va atrage atenția rafinamentul sculptural inspirat din mitologia antică şi dominat de statuile zeităţilor Venus şi Marte. Arcul de triumf este prevăzut cu trei deschideri, iar sculpturile înălţate deasupra arhitravei încadrează stema Casei de Austria (vulturul bicefal cu sabie şi sceptru), executată în cele mai fine detalii.

Poarta I
POARTA-a-II-a-a-CETATII-ALBA-CAROLINA-12

Poarta a II-a.

Cum treci de prima poartă, pe drumul de piatră care urcă pe lângă castani, vei vedea Poarta a II-a. A fost distrusă în perioada interbelică, astfel că reconstruirea ei a depins fundamental de arhiva de fotografii-document, cu atât mai mult cu cât acest monument însemna, la începerea reconstituirii sale, doar câteva balamale şi rămăşiţe a doi stâlpi laterali. Nu mică a fost surpriza în 2009, când poarta îşi redescoperea demnitatea vechii înfăţişări, atlanţi, lei, coloane şi efigii imperiale prinzând din nou viaţă, aşa cum erau ele odinioară.

Poarta a III-a.

O descoperi în toată splendoarea. E singura poartă prin care se face intrarea propriu-zisă în fort, fiind cel mai important ansamblu sculptural al întregii cetăţi, şi, totodată, cea mai valoroasă lucrare barocă din Transilvania. Aflată în mijlocul curtinei formate de bastioanele Sf. Eugeniu şi Sf. Capistrano, este monumentală, impresionând prin ornamentaţia sculpturală (de inspirație mitologică), ce atinge, pe alocuri, exuberanţa rococo-ului. Panourile de la exterior şi interior sunt inspirate de contextul politico-militar al epocii în care a fost construită cetatea. Astfel, la est, poarta e încoronată de statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, din ordinul căruia a fost ridicată fortificaţia. La stânga şi la dreapta, statuia e încadrată de grupuri sculpturale cu turci striviţi sub copitele calului, iar în soclul statuii există o temniță cunoscută ca „celula lui Horea”, temnița sa reală aflându-se, de fapt, în zidul cetății. Stema Austriei apare şi aici, încununând această operă barocă de mare fineţe.

POARTA-A-III-A-A-CETATII-ALBA-CAROLINA-5
Alba_Iulia_Poarta_a_IV-a_a_Cetatii

Poarta a IV-a.

Ridicată în acelaşi stil baroc, a IV-a poartă se află între cele două catedrale (romano-catolică și ortodoxă), fiind cea care asigura ieşirea spre Platoul Romanilor. De astă dată, însă, poarta e încastrată într-o clădire la fel de veche, fiind probabil un fost adăpost al corpului de gardă. Ca elemente arhitectonice, poarta prezintă o boltă semicilindrică, sprijinită de doi atlanţi, redaţi în aceeaşi manieră ca şi la Poarta a III-a, basoreliefuri întruchipând trofee, fanioane şi steaguri cu însemnele aceluiaşi Carol al VI-lea de Habsburg, precum şi stema Austriei, dar într-o formă mai simplă. Totodată, a patra poartă încheie un itinerariu superb de-a lungul monumentelor din cetate, alături de ansamblurile arhitecturale ale celor două catedrale.

Porțile a V-a și a VI-a.

Cu ele se încheie Traseul Porților, denumit și Drumul Regal. Ambele se află în continuarea Porții a IV-a, de care se leagă printr-un pod masiv de lemn. Recent puse în valoare, cele două oferă, la finalul traseului, un parcurs spectaculos printre ziduri. Nu prezintă ornamentații semnificative, dar păstrează segmente din pardoseala inițială de piatră și din ancadramentele care permiteau funcționarea unui pod mobil. Poarta a VI-a e, totodată, cea dintâi pe care a intrat suita Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, în ziua încoronării lor. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba