Raiul fotografilor: castele in ruina

Nu departe de Ocna Mures, pe malul raului, exista un sat de care putini au auzit. Este Cisteiu de Mures, un mic paradis in descompunere in care ruinele Castelului „Mikes” sunt singurele care mai vorbesc de vremurile prospere de alta data. Astazi, ramasitele luxosului edificiu ofera conditii perfecte pentru sedinte foto neconventionale.

RUINE DE LUX LA CISTEIU DE MUREŞ

La doar 2-3 km sud de Ocna Mures, de-a lungul apelor Muresului se afla Castelul „Mikes” din Cisteiu de Mures. Altadata erau aici alei verzi, parcuri si aristocratie. O goliciune terifianta marcheaza acum aceste locuri, cu contributia deplina a resturilor domeniului nobiliar amintit. Complexul a fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, dar nu au mai ramas din el decat jumatati de ferestre si portiuni de coloane.

Chiar si in acest stadiu de ruina, un cunoscator poate ghici farmecul castelului, impresionant prin rigurozitatea structurii si eleganta stilului, de factura clasicista (asadar de inspiratie antica) care era odinioara. E ceea ce se vede, de fapt, in ferestrele rotunjite si in colonada cu capiteluri de ordin doric, cu 14 coloane in total, care impodobeste fatada nordica a constructiei. De cum intri in curte, este cu siguranta cea mai puternica care te intampina. Intrarea in castel, alcatuita din 10 ferestre, cu frontoane si ancadramanente creeaza, de asemenea, un mare impact vizual.

Intregul ansamblu arhitectonic este orientat pe lungime, dominand prin orizontalitate. Avea si etaj, poarta de acces (de secol XVIII), precum si un sediu al administratiei pontificale (datat 1796) si un hambar. Din nefericire, toate au disparut aproape in totalitate. In schimb, a ramas capela. Mai precis, trei dintre cei patru pereti exteriori ai acesteia, care sunt acum napaditi de balarai si bucati de ziduri prabusite. Privelistea este incredibila cel putin pentru lentilele camerelor de filmat si ale aparatelor foto, la fel cum este pentru turistii care vor sa vada si altceva pe langa obiectivele turistice amenajate sau traseele „clasice”.

Oamenii din sat sustin ca gradina castelului era deosebit de frumoasa. A disparut cu totul, odata cu regimul comunist, care a transformat domeniul in cooperativa agricola de productie. (F.R.T.)

Palatul de la Cisteiu de Mures

TOP
Ghid turistic digital Alba