Refugii la Sebes

Dincolo de usile celor mai retrase si speciale cladiri din Sebes, exista incaperi in care timpul s-a oprit in loc. Sunt casele memoriale, muzeele sau bisericile in care cuvintele de ordine sunt tihna, meditatia si odihna.

Muzeul.

E in „centrul centrului”, langa primarie si zidul cetatii, intr-un colt de piata care il izoleaza de orice urma de galagie urbana. Practic, de cum intri pe poarta de lemn a muzeului, se opreste „sonorul”. Te afli, cumva, dincolo de oras, in gangul racoros al acestei stravechi cladiri care a fost, rand pe rand, casa regeasca a monarhului Zapolya, sediu al Dietei Transilvaniei in 1556, inchisoare pe vremea voievozilor si, nu in ultimul rand, loc in care se spune ca Mihai Viteazul si-a petrecut noaptea de 30-31 octombrie 1599, inainte de Unire. Astazi, aceasta superba cladire, numita si Casa Zapolya, adaposteste muzeul orasului, cu colectii diverse, dar echilibrat si fluent organizate. Vorbim de colectia de arta africana, cu arme si unelte de pe cursul Nilului, fiind cea mai veche din sud-estul Europei. Urmeaza colectia de stiintele naturii, arheologie, etnografie, istorie, numismatica si, cea mai vasta, colectia de arta plastica (Sava Hentia, Hermann Meuselbach, Karl Bransch).

Incaperile, inalte ca in orice casa saseasca gotico-romantica, te scot din cotidian prin micile detalii. De la panzele naturalist-rafinate ale pictorului Meuselbach si palosul de calau al orasului, la scartaitul fiecarei scanduri de podea, totul devine o mica aventura inapoi in timp. Iar parcul muzeului este pur si simplu o incantare, mai ales ca poti admira plante rare, unele aduse din rezervatia Rapa Rosie.

Program de vizitare: marti - duminica (08.00 - 16.00, ultima intrare la 15.30)

Manastirea franciscana. Cladirea gazduieste biserica romano-catolica "Sf. Bartolomeu", deschisa publicului oricand. De remarcat este rafinamentul interiorului, cu retablu baroc, ferestre gotice si statui de lemn pictat. De aproape trei secole, biserica este manastire franciscana; mai inainte, insa, era dominicana, apartinand unei alte biserici, care se prabusise dupa razboaiele cu turcii. Astfel, ceea ce se vede astazi este lucrarea (datata 1731) a unor arhitecti de factura neogotica.

Casa lui Blaga. Se afla in Lancram, la 1 km de Sebes si e casa natala a celui ce a fost poetul, filosoful, dramaturgul, eseistul Blaga, fiind restaurata asa incat sa corespunda intru totul imaginii descrise in cartea Hronicul si cantecul virstelor (considerata a fi cea mai autorizata sursa in privinta trecutului cladirii). Ca atare, reconditionarea casei a insemnat recuperarea vechii ambianta rurale, pe care o resimti peste tot. E un parfum de lemn vechi, o racoare de odaie batraneasca cu ziduri groase, grinzi, ferestre inguste, mobilier masiv. Nu poti trece cu vederea nici fotografiile, manuscrisele, tablourile si garderoba celui care a copilarit in aceasta casa.

Program de vizitare: marti - duminica (08.00 - 16.00, ultima intrare la 15.30). (F.R.T.)

Muzeul Sebes

Muzeul Sebes

TOP
Ghid turistic digital Alba