Schi la Sureanu

Un mare vis a devenit realitate pentru toti cei care au sportul in sange. Noua parti de schi exista la Sureanu, acolo unde priveliste sunt naucitor de frumoase, iar omatul se intinde cat vezi cu ochii. Practic, masivul Sureanu ofera unele din foarte putinele locuri din tara unde zapada rezista pana in luna mai.

Cum ajungi?

Iarna, accesul in Muntii Sureanu se face numai pe soseaua Transalpina, ruta Sebes – Sugag – lacul Tau – lacul Oasa (58 km distanta). Apoi, de la lacul Oasa, faci dreapta pe DJ 704, ruta manastirea Oasa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Sureanu (24 km distanta). In total, traseul cuprinde 82 km (de la Sebes la baza partii), care pot fi parcursi in aproximativ doua ore. Domeniul schiabil se afla in centrul tarii, relativ aproape de orase precum Alba Iulia, Deva, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Timisoara si Ramnicu Valcea.

Inca proaspat pe site-urile de schi, Domeniul Schiabil Sureanu atrage saptamanal sute de schiori, curiosi sa incerce partile, sa le pozeze, sa le discute pe forumuri. Fenomenul e explicabil: aflate la altitudinea de 2.010 m (pe locul doi dupa cele de la Sinaia), partile de la Sureanu au o durata mare a zapezii (decembrie – mai). Astfel, Sureanu ramane, uneori, singurul loc unde se mai poate schia, in tara, in timp ce pe alte domenii schiabile iarba verde isi face aparitia.

Schi - Sureanu

Partiile

Dotate cu doua teleschiuri si un telescaun, partii (doar noua, deocamdata, totalizand 11 km) sunt dedicate oricarui tip de schior, avand o dispunere excelenta pe platoul alpin. Variate ca dificultate si inclinatie, ele contin portiuni de zapada tasata si de mult-ravnita powder, ideala pentru snowboard si freeride. Partiile ofera traire inedite prin coborarea din golul alpin (2.010 m – 1.900 m alt.) fie prin padure, fie pe largimea platoului. Un avantaj al coborarii pe oricare dintre partii este si imprevizibilitatea panoramelor (cu masivele Patru, Retezat, Cindrel, Lotru si Parang).

Partia A1 (lungime: 1.650 m, dificultate: rosu). E cea mai iubita partie de la Sureanu. Porneste din varful Ausel, de la 2.010 m altitudine, are putine denivelari si coboara pe toata lungimea platoului alpin, ceea ce ofera schiorului o mare libertate de stiluri in alunecare. Totodata, exteriorul nebataitorit al partiei A1 este perfect pentru freeride. Pe de alta parte, A1 ofera maxima vizibilitate asupra intregului domeniu schiabil.

Partia A2 (lungime: 1.650 m, dificultate: rosu). La fel interesanta ca A1, A2 e una din marile provocari de la Sureanu. Mai abrupta si solicitanta fizic decat celelalte, A2 e destinata schiorilor avansati.

Partia A3 (lungime: 2.060 m, dificultate: rosu / verde). Desi e cea mai lunga partie de la Sureanu, turistii o prefera mai putin. E foarte ingusta, are forma adancita a unui jgheab care te arunca dintr-o latura in alta si contine pietre atunci cand zapada e putina. Totusi, cei care iubesc viteza pot profita din plin de forma acestei partii, care, spre final, coincide cu A2.

Partia C1 (lungime: 1.700 m, dificultate: albastru / rosu).

Porneste de la punctul de sosire al primului teleschi si este preferata incepatorilor, cel putin pentru prima sa jumatate. Avand inclinatie mica, e ideala pentru invatarea primilor pasi de schi (alunecarea in plug, schimbarea directiei din stationare, ridicarea din cazatura). A doua jumatate a partiei este, insa, dedicata schiorilor avansati, intrucat latimea partiei are o inclinatie incomoda de la dreapta la stanga.

Partia C2 (lungime: 650 m, dificultate: rosu).

Se afla in dreapta primului teleschi, coborand din platou pana la baza. Desi e scurta si intentionat nebataitorita (asadar ideala pentru mici partide de freeride), C2 ofera o buna vizibilitate a pantelor, cu inclinatii care variaza antrenant. Adorata de snowboarderi pentru portiunile largi de zapada powder si pentru rampa de la mijlocul partiei, C2 este, totodata, excelenta pentru schiori. Un minus al partiei e coborarea prin padure, unde apare deseori gheata, pietrele si iarba (in varfurile de panta, in special). Partia C3 (lungime: 650 m, dificultate: rosu).

Cuprinsa intre C4 si primul teleschi, C3 pare a fi cea mai imprevizibila dintre partii. Motivul consta in multitudinea de damburi de pe toata suprafata partiei, curbele cu panta abrupta, inclinatiile oblice si, in varfurile de panta, zapada inghetata. Cu toate acestea, C3 ofera senzatii tari celor care stapanesc alunecarea in viteza, pe schiuri sau snowboard. Partia C4 (lungime: 800 m, dificultate: rosu).

Se afla langa C3. Desi ofera cea mai placuta linie de coborare – curbe largi si inclinatii variate, solicitante fizic – C4 e frecvent acoperita de gheata. Ca atare, de multe ori doar specialistii coborarii pe gheata se vor bucura de cei 830 m lungime ai partiei C4. In acelasi timp, C4 e preferata de snowboarderi pentru partea de coborare din exteriorul partiei, in dreapta – prin powder –, unde pot fi executate slalomuri inedite. Atentie, insa, la intersectia partiei C4 cu A1, intrucat pot avea loc coliziuni. Partia S1 (lungime: 600 m, dificultate: albastru).

Pornind de la cota 1.900, S1 coboara de-a lungul celui de-al doilea teleschi, oferind experiente placute doar schiorilor. Snowboarderii, in schimb, au multe de obiectat acestei partii finalizate cu contrapanta, in partea inferioara, ceea ce presupune desfacerea legaturilor si inaintarea la pas. Pentru schiori, insa, aceasta portiune lipsita de inclinatie poate fi folosita – in cel mai bun caz – pentru exersarea inaintarii de tip schi fond.

Partia S2 (lungime: 1.200 m, dificultate: rosu).

Coincide partial cu S1, in zona alpina, dupa care se desprinde in stanga, coborand prin padure. Acolo, panta abrupta poate pune probleme incepatorilor. Atentie, partia S2 se finalizeaza in zona unde au loc lectiile de schi pentru incepatori, asadar grija la coborare! (F.R.T.)

Domeniul Schiabil Sureanu

004 0258 738 102
004 0258 738 121
www.schisureanu.ro

TOP
Ghid turistic digital Alba