Schitul Sub Piatra

Dintre toate schiturile Transilvaniei, mănăstirea Sub Piatră de la Sălciua de Jos este inconfundabilă.
Nu există o alta care să-şi descrie mai plastic ţinutul în care se află, fiind ascunsă la poalele unei guri imense de peşteră.

Dar ca să ajungi la ea, trebuie să ieşi din satul Sălciua de Jos pe DC 130, în dreapta indicatorului turistic, după care continui drumul până când ajungi la al doilea pod. De acolo, faci stânga, iar drumul te va duce, preţ de vreo 5 km, direct în satul Sub Piatră, unde se află schitul. Îi vezi clopotniţa încă din vale, zveltă ca un brăduleţ, în contrast cu stâncile întunecate ale Hudei lui Papară. E construită din lemn curat, totul fiind rustic, parcă neatins de mâna omului. Curtea toată, cuprinzând şi cimitirul, e înconjurată de un zid scurt, şerpuit, care separă schitul vechi de noua biserică a mănăstirii.

Nişte cifre scrijelite în lemn, deasupra uşiţei de la intrare, indică anul 1797, în care călugării din cătunul Sub Piatră (sau Oncăşeşti) au ridicat bisericuţa, pe locul străvechiului schit „Maica Domnului”. Cu câţiva ani înainte, se zice că acesta fusese făcut una cu pământul de către trupele generalului Bucov, trimis de la Viena pentru a restabili pacea confesională în Transilvania. Conflictele au fost iminente și, pentru a scăpa cu viaţă, spun legendele, călugării s-ar fi ascuns în grabă, cu tot cu obiectele de cult, într-una din peşterile masivului Bedeleu, de lângă schit.

schitul-sub piatra salciua huda lui papara

Schitul Sub Piatra

Tot despre primul schit de la Sub Piatră sunt şi însemnările de pe o carte veche, numită Carte românească de învăţătură sau Cazania lui Varlaam, din 1643: „Această sfântă şi dumnezeiască carte ce se cheamă Paucenie este a sfintei şi dumnezeieştii mănăstiri de la Sălciua de Gioş, ce se cheamă Oncăşeşti, cumpărată cu bani buni şi să fie în vecii vecilor a mănăstirii, anii 1726...” Ceea ce înseamnă că viaţă monahală exista de mult timp la poalele stâncilor de la Sub Piatră, simbolizată, azi, de această bisericuţă îmbrăcată în şindrilă.

Atenție! Deşi se află pe malul drept al Arieşului, aşadar nu în Muntele Mare, ci în Munţii Trascău, includem mănăstirea Sub Piatră în circuitul de turism ecumenic ce cuprinde mănăstirile de la Lupşa şi Poşaga, aflate în Muntele Mare. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba