Spectacolele orasului

Dacă n-ar fi existat cetatea, Alba Iulia ar fi fost un simplu oraș. Și dacă n-ar fi fost evenimentele din cetate, cu siguranță că ea ar fi rămas un loc neîmplinit. Teatru, film, jazz, folk, literatură, spectacole de reenactment istoric – iată, mai jos, cele mai bune momente în care merită să te afli în bătrânul Apulum, acolo unde festivalurile umplu viaţa de zi cu zi a cetăţii, transformând-o într-un spaţiu al sărbătorii.

Lupte daco-romane.

În fiecare seară de vineri, din mai până în octombrie, luptele cu săbii și scuturi trezesc istoria la viață. Dacii și romanii, pe care până nu demult îi puteai vedea doar pe Columna lui Traian, dau năvală în cetatea Albei Iulia și recompun bătăliile de acum 2.000 de ani. Luptele se dau între soldații din „Garda Romană de la Apulum” și dacii de pe Piatra Craivii, din cetatea Apoulon, constituiți în grupul „Lupii de fier ai Apoulon-ului”. Dinamismul ciocnirilor e incredibil și îți garantăm că nu-ți vei desprinde aparatul foto de la ochi.

Festivalul-Roman-Apulum-10

Schimbarea gărzii.

Istoria e prezentă, în Alba Iulia, în fiecare zi prin ceremonialul militar de schimbare a gărzii, cu soldați îmbrăcați în uniforme austro-ungare de secol XVIII. Zilnic, în jurul orei 12.00, are loc acest celebru ceremonial, desfășurat între Poarta a IV-a și Poarta a III-a. Din mai până la final de septembrie, ai astfel privilegiul de a călători înapoi în timp, alături de garda cetății. În plus, în fiecare sâmbătă, ceremonialul se încheie cu trei salve de tun, în onoarea orașului, pe Traseul celor Trei Fortificații.

alba-garda-cetatii-1

Festivalul Roman Apulum.

Legiunea a XIII-a Gemina s-a întors acasă. Victorioasă, garda ce-i reuneşte pe cei mai vajnici soldați romani îşi invită prietenii şi rivalii în satul roman din Cetatea Apulum a Alba Iuliei. Gladiatorii vor face spectacol în arenă, soldaţii romani vor înfrunta barbarii, iar parada militară va fi cea care va marca triumful Legiunii.

Festivalul Internaţional de
Teatru de Tineret „Apollo”


APOLLO este un proiect iniţiat de Grupul Skepsis (O.N.G) în 2014, menit să promoveze Alba Iulia ca un punct de reper în peisajul cultural internaţional al evenimentelor de tineret. Pe parcursul a 4 zile de Festival participanţii oferă publicului spectacole diverse – grupurile participante provenind din zone diferite, venind cu concepţii proprii de spectacol, cu stiluri şi vizuni diferite. În fiecare an, festivalul se deschide şi spre alte arte, integrând recitaluri de muzică, expoziţii internaţionale de afişe, artă grafică sau fotografie.

Apollo-si-Pulcinella-800x445

Târgul de carte „Alba Transilvana”.

În fiecare primăvară, Alba Iulia e casa cărţii. Peste 10.000 de cititori vin an de an la târgul de carte, în primele zile ale lunii mai. Vino, deci, la Alba Iulia şi dă o tură prin Târgul de Carte „Alba Transilvana”, unde zeci de edituri din ţară şi mii de volume ocupă standurile. Sunt zile în care se lansează cărţi, se dezbat cărţi, se citesc cărţi şi se cumpără cărţi. De la artă la economie, sport şi medicină, volumele sunt pentru toate gusturile şi, mai ales, pentru toate buzunarele.

targcarte

Noaptea Muzeelor.

A treia săptămână din mai aduce celebrarea muzeelor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se conectează la evenimentul Noaptea Muzeelor (de nivel internațional) și îl adaptează în manieră proprie și profund nonconformistă, sub titlul „Noaptea în care istoria prinde viață”. Personaje ale istoriei naționale vor veni la întâlnirea cu vizitatorii, oferindu-le ghidaj și ocazii de fotografiere. Vino la muzeu, la mijlocul lunii mai și prinde acest eveniment fabulos și viu.

noaptea muzeelor Alba

Play for May.

Este un festival al jocului, muzicii, filmului, al unui loc în care găsim fiecare câte ceva care să ne ofere doza de adrenalină, să ne satisfacă nevoia de competiție sau, pur și simplu, să ne simțim bine în marea cetate „Alba Carolina”. Evenimentul are loc în Spațiile RYMA ale cetății, la mijlocul lunii mai.

play for may alba iulia

Alba Fest

Reunește, spre sfârșitul lunii mai, participări muzicale internaționale, artiști de talie mondială, spectacole de stradă, evenimente pentru copii și multe altele. De identitatea, existența și promovarea națională a acestui eveniment se leagă numele faimosului compozitor Marius Moga, născut în Alba Iulia.

AlbaFest

Cetatea Copiilor

În prima zi din iunie, de Ziua Internațională a Copilului, cetatea „Alba Carolina” aparține exclusiv celor mici. Jocuri, evenimente, spectacole și concursuri dedicate copiilor vor anima întreaga cetate, celebrând mișcarea în aer liber.

Cetatea copiilor

Sarbatoarea Muzicii

E un adevărat regal muzical, întins pe durata a trei zile în penultima săptămână din iunie. Cuprinde concursuri de virtuozitate interpretativă, spectacole a capella, talente muzicale inedite, concerte simfonice și corale. Totul, în inima cetății, la mijlocul lunii iunie.

Sarbatoarea muzicii Alba Iulia

Atelier pictura Museikon

Pe lângă expoziţiile temporare de artă sacră, istoria culturii şi a cărţii, anual, Museikon organizează un atelier deschis în care pictorii iconari contemporani pictează în prezenţa publicului, făcând astfel cunoscută în detaliu dificila misiune de a recrea chipurile sfinţilor. Evenimentul este încununat de o expoziţie cu lucrările realizate, care pot fi apoi achiziţionate.

atelier pictura Museikon

Rowmania.

Este prilejul unic prin care poți cunoaște apele Mureșului altfel decât de pe mal sau de pe pod. Adică direct din barcă! Rowmania este o mare competiție de vâslit în canotcă, la mijloc de august, fiind adresată tuturor vârstelor. Face parte din campania „Descoperă Rowmania”, inițiată de marele Ivan Patzaichin.

rowmania-2023

Suflet de Român

Dacă iubești tradiția românească, Suflet de Român e cel mai potrivit eveniment la care poți merge, având loc, de obicei, în august. Aici folclorul, ca strai, cântec și joc, este celebrat la cel mai înalt nivel de rafinament. Mari interpreți ai cântecului popular, din toată România, urcă pe scena festivalului, așadar ai ocazia de a gusta tradiția așa cum se cuvine. Suflet de Român, un eveniment al iubitorilor de țară.

Festivalul „Dilema Veche”

Sfârșitul ultimei luni de vară aduce, la Alba Iulia, un eveniment național semnificativ ca impact cultural: Festivalul „Dilema Veche”, inițiat de faimoasa revistă cu același nume. Include teatru, film, muzică, lecturi publice, dezbateri literare și întâlniri cu personalități din presa culturală și, mai presus de toate, este un festival dedicat în întregime cetății din Alba Iulia. Fă-ți loc în agendă, așadar, pentru ceea ce înseamnă „cultură pe înțelesul tuturor”, în cel mai bun sens.

Festivalul „Dilema Veche”-1

Alba Iulia Music and Film Festival.

Un proiect sub semnătura lui Tudor Giurgiu (inițiatorul TIFF-ului, de la Cluj) trece la următorul nivel la Alba Iulia. Alba Iulia Music and Film Festival propune proiecții de film istoric în spații neconvenționale ale cetății „Alba Carolina”, decoruri de film și muzică de pe coloana sonoră a celor mai reușite pelicule românești, dar și internaționale, ca parte din conceptul acestui festival, care are loc la început de septembrie.

FESTIVAL-FILM-ALBA-IULIA

Mamut Bike Race

E imposibil să nu-ți placă. În fiecare lună septembrie, Dealul Mamut devine „câmpul de luptă” pentru toți bicicliștii cu picioare puternice și chef de efort intens. Traseul concursului cuprinde, de regulă, aproximativ 30 km și o diferență de nivel de câteva sute de metri, incluzând și celebra pistă „Transalpina de Mamut”. Mamut Bike Race e o competiţie cross-country, dedicată în special amatorilor cu vârsta minimă de 14 ani. E adresată tuturor celor care iubesc natura, mişcarea în aer liber, efortul şi autodepăşirea.

Mamut-Bike-Race-Alba-Iulia-2-1

Festivalul-Concurs „Strugurele de Aur”

Așa cum folclorul definește, în esență, poporul român, festivalul „Strugurele de Aur” definește, prin excelență, folclorul. Vino la festival (la mijlocul lunii septembrie, în perioada culesului strugurilor) și aplaudă cele mai consacrate voci, dar și cele mai tinere speranțe ale muzicii populare românești.

Festivalul Internațional de Teatru
„Povești” Alba Iulia


La Alba Iulia, prima săptămână din luna mai înseamnă teatru. Adică Festivalul „Povești”, în cadrul căruia poţi fi spectatorul câtorva dintre cele mai provocatoare, palpitante, îndrăzneţe, neobişnuite, amuzante şi elaborate spectacole de teatru din România şi Europa. Este o sărbătoare a poveştii de teatru şi, mai ales, a publicului de teatru, de unde şi numele său atât de convingător și ilustrativ: Festivalul de Teatru „Poveşti”. Există din 2006 şi, an de an, mii de spectatori aplaudă vedetele scenei româneşti (Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Ştefan Bănică Jr., Horaţiu Mălăele, Ofelia Popii etc.), reprezentaţiile acestui dinamic festival. Un must-see, cu alte cuvinte.

Ziua Încoronării.

În 1922, Alba Iulia găzduia un eveniment care avea să marcheze atât istoria orașului, cât și pe cea a țării. În fiecare zi de 15 octombrie, celebrăm la Alba Iulia acel moment, invitându-i în orașul Unirii pe reprezentanții Casei Regale din România.

Ziua Încoronării.

Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”.

Aşa cum octombrie e luna teatrului, noiembrie (a doua jumătate a lunii) e vremea folkului în Alba Iulia. Vino la cel mai de succes eveniment al judeţului, cu săli pline până la refuz – Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Te aşteaptă trei seri de folk, în care ai şansa de a lua parte la turul de forţă al câtorva solişti care au scris istoria mai veche sau contemporană a folkului românesc: Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Florin Săsărman sau Mircea Baniciu. Totodată, festivalul cuprinde un concurs pentru tineri compozitori de folk. Astfel s-au lansat, de-a lungul timpului, cantautori importanți precum Cosmin Vaman, Alexandra Andrei și Silvan Stâncel.

Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”

Festival de România.

Cel mai mare eveniment al românilor se întâmplă, an de an, la Alba Iulia. Prima zi a lunii decembrie e timpul când zeci de mii de români se întâlnesc la Alba Iulia, pe platoul din faţa Catedralei Încoronării, acolo unde, la 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unire a tuturor românilor. Este Ziua Naţională a României, iar dacă vei fi la Alba Iulia în acea perioadă rece din decembrie, bucură-te de căldura oamenilor care vin cu mic, cu mare, ca să trăiască un strop din ceea ce a fost emoţia Unirii de la 1918. Au loc parade militare, concerte simfonice, de muzică populară, pop, folk, rock, cascadorii, petreceri şi focuri de artificii.

Festival de România.

Serbările Iernii.

Iarna înseamnă zăpadă, brad de Crăciun, colinde și multă liniște. Pe toate le vei găsi în cetatea Albei Iulia, în fiecare lună decembrie. Mai precis, în Piața Cetății din Alba Iulia, unde luminile împodobesc fiecare metru pătrat de cetate. Vei mai găsi un mare patinoar, mici localuri unde poți servi vin fiert, chioșcuri cu suveniruri și tot soiul de spații de joacă pentru copilași. Toate te vor purta în lumea autentică și tradițională a sărbătorilor, așadar fii în Alba Iulia, de Crăciun! (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba