Sureanu & Patru

la fel: Varful Sureanu si varful lui Patru... Unul langa altul, sunt ca vecinii pe ulita. Ii vezi inca din Luncile Prigoanei si ai zice ca-s doi batrani, adusi de spate, care stau de povesti la poarta. Nu te astepta, insa, sa-i cucerești prea usor. Fie si daca-i incerci pe rand, azi pe unul, maine pe altul. Efortul este urias.

Varful Sureanu, 2.059 m altitudine

Cum ajungi?

Drumul de acces incepe din soseaua Transalpina. Odata ce ajungi la lacul Oasa, faci dreapta pe DJ 704. Tii drumul inainte pe langa manastirea Oasa, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului si Domeniul Schiabil Sureanu. De la partii, faci dreapta pe drumul forestier care urca la Cabana Sureanu. In total, 84 km distanta de Sebes. Tot la Poarta Raiului ajungi si daca pleci din Cugir, pe DJ 704 (cu o lungime de 56 km). Dar recomandabila e numai Transalpina, proaspat refacuta.

Privind de jos, de la Iezerul Sureanu, urcarea pare o joaca. Muntele, insa, "isi arata coltii" de cum te pornesti din loc, fiindca o buna bucata de drum o parcurgi ghemuit, prin tunelul de jnepeni care ingusteaza cararea. Duci o lupta corp la corp cu acele incepatoare si crengile jnepenilor. Dar e si palpitant, fiindca ori de cate ori te opresti sa-ti tragi sufletul, vezi ce ai lasat in urma: lacul Sureanu, pe fundul caruia descoperi, de sus, bolovani uriasi... Daca, insa, vrei o varianta de urcare mai simpla (dar mai lunga), urmeaza traseul prin padure, marcat, ce pleaca din dreptul cabanei Sureanu.

Odata ce ajungi pe pasunea alpina, cararile se inmultesc printre smocurile joase de ienupar, amestecate cu tufe de afine si bolovani. Practic, poti alege oricare din poteci - tot sus te vor duce si urci la pas, cale de aproape o ora, cu ochii larg deschisi catre imensitatea privelistii din dreapta, din stanga, de sus, de jos. Grija mare, insa, la prapastia din dreapta, care se casca la cativa pasi de cararuiel (aviz persoanelor cu rau de inaltime!)

In cele din urma, rasufli usurat fiindca zaresti varful, pe care-l recunosti de departe dupa crucea de lemn infipta intre bolovani. De sus, privelistea e ca o rasplata. Ti se astern inainte nu doar intinderea padurilor de brad, ca niste valuri verzi, ci toti Meridionalii. E punctul din care te afli la doua ore mers pe jos pana la varful lui Patru.

Varful lui Patru, 2.130 m altitudine

Cum ajungi?

La poalele varfului Patru ajungi pe acelasi drum care duce spre Sureanu, doar ca trebuie sa faci stanga, de la baza partiilor de schi, pe drumul forestier ce merge pana pe saua dintre cele doua varfuri.

Daca masivul Sureanu iti dadea de inteles ca ai de urcat "ca pe acoperis", cu varful lui Patru este alta poveste... De vrei sa-l cuceresti, afla ca este mult mai inselator. De oriunde l-ai privi, pare o culme domoala, fara stanci si prapastii, pe care crezi ca o urci lejer... Ei bine, nu chiar. Varful lui Patru tace si asteapta acel viteaz cu picioare de otel, care sa se incume...

te, caci urcusul este o aventura greoaie, parcă fără sfârșit. Mereu ai impresia că e gata, că vârful e după colina asta, ba după colina aceea, sau poate dincolo de hopul din dreapta...

Și tot așa, timp de aproape două ore de urcuș cu viteza melcului. Versanții Pătrului sunt imense pășuni alpine, vârful muntelui numărând nu mai puțin de 2.130 m altitudine (cel mai înalt punct din județul Alba). Dar merită din plin. Dacă e senin, de la troița din vârf obții cele mai alese peisaje din județul Alba, ca niște lucrări în miniatură: mănăstirea Oașa, ca o jucărie lucitoare; lacul Oașa, ca o petec albastru; Tabăra Sportivă din Luncile Prigoanei, ca o grămăjoară de culori... Toate se leagă între ele, ca un arhipelag de splendori. De văzut sunt și rămășițele unui castru roman, păstrate acolo din antichitate. (F.R.T.)

Varful Patru

Varful Sureanu

TOP
Ghid turistic digital Alba