Tara Vinului si podoabele ei

Peste hotare şi în ţară, vinul de Jidvei este, probabil, cea mai renumită băutură românească. Dacă podgoriile întinse, livezile, muzica şi oamenii prietenoşi nu sunt destule motive ca să vizitezi zona, adaugă senzaţionala cramă de la subsolul recent renovatului Castel „Bethlen-Haller”, construit în secolul al XVI-lea.

POVESTEA UNUI VIN BUN

Peste hotare si in tara, vinul de Jidvei este, probabil, cea mai renumita bautura romaneasca. Daca podgoriile intinse, livezile, muzica si oamenii prietenosi nu sunt destule motive ca sa vizitezi zona, adauga senzationala crama de la subsolul recent renovatului Castel „Bethlen-Haller”, construit in secolul al XVI-lea.

Ca „vinul este o poezie imbuteliata”, cum spunea scoțianul Robert Stevenson, te poti convinge usor daca mergi la Jidvei sau, in imediata apropiere, la Cetatea de Balta, ambele situate in Țara Tarnavelor.

Podgoria Tarnave, caci despre aceasta vorbim, este foarte cunoscuta pentru vinurile uscate. Pe langa Sauvignon Blanc, cel mai consumat vin produs aici, gama mai cuprinde soiurile Feteasca Regala, Chardonnay si Dry Riesling. Strugurii culesi manual din plantatiile cu un grad inalt de sanatate sunt transformati in „Tezaur”, un vin pe care nu trebuie sa il ratezi.

Sauvignon Blanc isi are originea in vestul Frantei, pe Valea Loirei si in regiunea Bordeaux, luandu-si denumirea de la francezescul sauvage (salbatic). Strugurii au coaja de culoare verzuie, sunt rezistenti si cresc foarte repede. Din cauza ca nu acumuleaza multe zaharuri, productia este limitata intentionat la sapte tone la hectar. La fel ca Traminer sau Pinot Gris, macerarea unui Sauvignon Blanc trebuie sa dureze foarte putin, maxim sase ore, in schimb este maturat cel putin sase luni, intensitatea aromatica crescand odata cu gradul de maturare.

Podgoria Jidvei este intinsa pe o suprafata de aproximativ 2.000 de hectare, iar plantatia de vie se afla la o altitudine cuprinsa intre 200 si 500 de metri. Daca adaugam si expunerea pe partea sudica a versantilor, intelegem de ce vita de vie a fost cultivata aici cu 600 de ani i.Hr. Herodot ii mentioneaza primul pe agatarsii stabiliti pe Valea Tarnavelor, ca fiind faimosi viticultori. Mestesugul vinului s-a pastrat din tata in fiu, timp de sute de ani, astfel incat vinurile de Jidvei nu si-au pierdut calitatile chiar daca sunt procesate cu mijloace moderne de lucru.

Vinul de Jidvei

TOP
Ghid turistic digital Alba