Timp Liber

La cativa pasi de agitatia din centru, ulitele vechi si parcurile Sebesului te intampina ca o invitatie la odihna. Terenuri de sport, lectii de calarie, stradutele de altadata – sunt doar cateva cai de a scapa de claxoane si de a te bucura de timp liber, la Sebes.

Stranduri. Daca esti la Sebes si nu mai suporti caldura verii, te poti racori in strandurile care inconjoara orasul. Un complex turistic cu bazine frumos amenajate exista la iesire din Sebes inspre Petresti. Apoi, la Drasov (la 15 km est de Sebes) te asteapta doua piscine cu apa sarata, terase, terenuri de tenis si fotbal, plus o pensiune si un restaurant. La Garbova, de asemenea, la intrare in sat cum vii dinspre Calnic, poti face o baie in cele doua piscine amenajate.

Pentru biciclisti.

Orasul este, practic, inconjurat de zone superbe: Parcul Arini, Rapa Rosie, satele Daia Romana, Petresti, Rahau, Calnic, Garbova, ideale pentru doua roti. Pentru cei care stau bine la capitolul fizic, exista posibilitatea unui traseu pe Transalpina (DN 67 C), cu pornire din Sebes. Mentionam ca rutele amintite nu sunt destinate doar biciclistilor, ci si traficului auto. Cat despre locurile de joaca pentru copii, le gasesti in toate cartierele de blocuri ale orasului.

Lectii de calarie.

Au loc in cadrul Scolii Englezesti de Calarie de la Rahau (4 km distanta de Sebes, pe DN1 spre Sibiu) si iti propune incursiunea in lumea echitatiei. Vei fi initiata in tainele acestui sport nobil de catre instructori profesionisti. Calaria – spun acestia – este a doua natura a omului, astfel ca se invata usor. Totul e sa privesti dincolo de agrementul calaritului, intrucat echitatia este, pana la urma, un mod de a ramane sanatos. Mai ales ca lectiile au loc intr-un cadru splendid – Podisul Secasului.

Parcul Arini.

Fara indoiala, e cel mai bun loc de promenada si relaxare la Sebes. Accesul e simplu (la iesire din Sebes, spre Petresti), iar suprafata e suficienta pentru toti cei cu pofta de plimbare, sport, gratare si sedinte foto. Vegetatia, mai mult salbatica decat amenajata, te poarta intr-o lume aparte, rupta de agitatia orasului. De altfel, e si locul celor mai savuroase legende urbane ale sebesenilor, consumate in spatiile simbolice ale parcului. Enumeram aici fostul strand, raul Sebes (cu golfurile lui splendide), cascada (spatiu al idilelor; azi, se afla in reconstructie), stadionul de fotbal (cimp de lupta „pe viata si pe moarte” la probele pentru examenul de sport de la bacalaureat), ursoaica cu pui de la restaurantul „Arini” (statuie cu care s-au pozat mii de turisti de-a lungul a zeci de ani).

„Cartierul Romantic”

Exact cum spune si numele, este un spatiu care-si merita reputatia cel putin pentru ambianta de tablou care te invalui inca de la primele sale case. „Cartierul”, insa, cuprinde doar cateva ulite – Sureanu, Spitalului, Calugareni si Unirii. Cat despre romantismul acestei mici lumi, s-o spun miile de localnici ale caror amintiri se leaga de teii, de gradinile si de casele monumental-pitoresti ale „cartierului”. Mai ales strada Sureanu, unde se afla spitalul, e un colier de vechi locuinte boieresti si de gradini „la strada”, cu coloane, statui, fantani si garduri vii.

Pe stradute sibiene.

Asemanarea
cu Sibiul e cea mai buna cale de a intelege farmecul sasesc al oraselului de langa Rapa Rosie. La Sebes, gasesti aproape aceeasi structura urbanistica, cu piata mare, piata mica, biserica saseasca si acoperisuri uriașe cu țigla veche. Dar, mai ales, gasesti ulite inguste si sarpuitoare, pe care parcă amutesc zgomotele aglomeratiei din centru. Așa se face că străzi precum a Cetatii, a Pietii, a Viilor, a Bistrei, a Mioritei, Caragiale, Penes Curcanul, dar si turnurile si zidurile de cetate alcătuiesc, la un loc, un spațiu de istorie vie, plin de liniște.

Parcul Arini

Echitatie Sebes

Centru

TOP
Ghid turistic digital Alba