Traditie la Rimetea

Rimetea nu înseamnă doar peisaje cu stânci şi case văruite în alb. Vorbim despre o întreagă istorie a meşteşugurilor, ce i-au adus comunei mare faimă. De la feronerie şi pictură pe mobilă, la superbele costume populare, Rimetea a uimit zecile de mii de turişti care i-au bătut la porţi.

Tradiţia prelucrării fierului

Toate se află în vitrinele Muzeului Etnografic din Rimetea, din centrul satului. A fost deschis în 1952 cu sprijinul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Tradiţia prelucrării fierului. E ceea ce a făcut ca Rimetea să fie cunoscută la scurt timp după atestarea sa documentară din 1259. Mai exact, primele lucrări miniere au început în secolul al XIV-lea, când a fost descoperit zăcământul de minereu de fier. Cu anii, meşteşugul a prins contur, astfel că, în 1493, localitatea a primit rangul de târg, iar două veacuri mai târziu, acela de oraş minier (în 1666). Au fost găsite până şi documente care arată faptul că, în secolul XV, exista o fierărie completă pentru unelte agricole, ce aparţinea familiei nobiliare Thoroczkay (care avea în stăpânire şi actuala cetate Colţeşti). Mai târziu, au fost amenajate16 cuptoare de topit minereu, producând cantităţi uriaşe de obiecte, între care unelte agricole, vase, arme, zăvoare, porţi.

Tradiţia prelucrării fierului

Tradiţia prelucrării fierului

Migala picturii pe mobilă

Migala picturii pe mobilă

Migala picturii pe mobilă

Mineritul în Rimetea a dat naştere şi altor meşteşuguri. Unul din ele a fost pictura pe mobilă, apărută în secolul al XVIII-lea ca o meserie destul de măruntă. Dar s-a dezvoltat rapid într-un adevărat cult al lemnului, tratat cu respect şi răbdare, de unde şi fineţea uluitoare a picturilor pe scaune, mese, laviţe, lădoaie, leagăne sau dulapuri. Laleaua este motivul specific al picturii maghiare pe mobilă, precum şi margareta şi trandafirul. Predomină şi verdele închis, influenţă a saşilor din Sighişoara.

Splendoarea portului popular

Se spune că era cel mai luxos din ţară, întrecându-l până şi pe cel din Maramureş. Secretul a stat tot în extracţia fierului, şi asta pentru că miile de mineri şi negustori, care veneau la Rimetea, plăteau sau erau plătiţi deseori prin troc. Iar costumul era la mare preţ. Femeile, în special, aveau costume mai elaborate, punând mai mult accent pe aspect decât bărbaţii. Culorile dominante erau, fireşte, roşul, albul şi verdele. Dar sunt vizibile şi influenţe săseşti, urmare a culturii aduse în zonă de minerii sași, colonizați aici din secolul al XIII-lea (și care, ulterior, s-au maghiarizat). (F.R.T.)

Splendoarea portului popular

Splendoarea portului popular

TOP
Ghid turistic digital Alba