ZECE ARGUMENTE PENTRU ALBA

Cum poţi fi sigur că ţi-a plăcut un loc? Fireşte, arăţi poze, povesteşti, dar ce îţi spune că a fost superb acolo? Simplu: nici nu ştii cu ce să începi. Iar dacă începi, îţi vine s-o spui printr-o mie de cuvinte pe minut.
E cel mai bun semn că ai fost undeva unde te-ai simţit în al nouălea cer. Îţi sună cunoscut?


Dacă da, înseamnă că ai fost măcar o dată prin munţii judeţului Alba, pe aleile de piatră ale mănăstirii Rîmeţ sau pe uliţele cetăţii din Alba Iulia. Dacă nu, ai tot timpul din lume. Iată zece motive. Vino, deci, în judeţul Alba...

... pentru că niciunde în Europa nu mai există atâta aur. Roşia Montană deţine primul loc în Europa şi al treilea în lume ca zăcământ aurifer.

... pentru că la Alba Iulia s-au petrecut cele mai mari momente ale românilor de pretutindeni: Unirea Ţărilor Române (1599) şi Marea Unire (1918). Şi pentru că de acest pământ al judeţului se leagă nume mari ale istoriei, de la Decebal şi Mihai Viteazul, la Horea, Avram Iancu şi Regele Ferdinand.

... pentru că natura e un spectacol derutant de frumos. Vei crede c-ai ajuns în oceanele de brazi din Elveţia, în peşterile adânci din Mexic şi printre stâncile uriaşe din Japonia.

... pentru că te aşteaptă privelişti incredibile la Piatra Secuiului, uliţe superbe la Rimetea şi bisericuţe de lemn în Ţara Moţilor.

... pentru că oriunde ai călători, te întâmpină arta. Catedrale, cetăţi săseşti şi castele ungureşti – aici sunt cele mai valoroase opere de arhitectură romanică şi barocă din Transilvania.

... pentru că în cetatea Alba Iuliei timpul se opreşte în loc. Gărzi romane, gărzi austro-ungare, salve de tun şi hoteluri medievale te poartă în lumea apusă a regilor.

... pentru că este un judeţ al schiorilor, alpiniştilor, călăreţilor, motocicliştilor, bicicliştilor, vânătorilor şi pescarilor.

... pentru că este un mare judeţ al distanţelor mici. Oricât de scurt ar fi timpul, ajungi rapid la oricare din destinaţii.

... pentru că oricât de puţini ar fi banii, poţi înnopta şi mânca un mic-dejun rustic în casele primitoare ale localnicilor. Iar dimineaţa îi poţi vedea mergând la biserică în „haine româneşti”, ţesute de mâinile lor după meşteşuguri străvechi, ca în fotografiile de altădată.

... pentru că nu oriunde găseşti un loc mai romantic ca „Poiana Inimii”, de lângă piscurile Pietrei Craivii.

... şi, un al unsprezecelea motiv, pentru că e un judeţ al călătorului. S-o spună cărţile de oaspeţi ale muzeelor, bisericilor de lemn, cetăţilor, caselor memoriale şi, mai ales, s-o spună vârfurile munţilor, pe care au scris, cu litere de piatră, turiștii: „ne-a plăcut”. (F.R.T.)

TOP
Ghid turistic digital Alba