ZLATNA. POARTA TARII DE PIATRA

Despre Zlatna se stie, in general, ca era capitala exploatarii aurifere din Dacia. Ca era Ampelum in vremea romanilor, centru organizatoric al Apusenilor in secolul XVII si ca a devenit oras in Evul Mediu; ca aici a aparut prima masina cu aburi; ca aici a avut loc unul dintre cele mai dure scene din revolutia pasoptista si ca nu mai gasesti pe toata Valea Ampoiului atata istorie, cat exista aici. Putini, insa, stiu ca Zlatna e "Poarta de intrare in Țara de Piatra". Adica poarta spre Apuseni. Spre pesteri, trasee si aventura montana.

Iata, mai jos, trei dintre cele mai semnificative rezervatii care definesc zona Zlatnei, pe care le poti explora doar daca ai pregatire montana si echipament adecvat. Pentru acces, ghidaj si informatii suplimentare, suna la 004 0358 401 214.

Avenul Gemenele.

Turistii care ajung in zona aurifera a Zlatnei si care vor sa vada si altceva decat istorie, spiritualitate si cultura, au sansa sa urce pe munte si sa descopere un loc incredibil, perfect pentru iubitorii de efort si infricosator pentru cei slabi de inima: Avenul Gemenele. Depaseste orice imaginatie prin interiorul sau extrem concretionat – stalagmite, stalactite, coloane, curgeri parietale, clusterite, gururi (bazine cu apa cu pereti de calcar). Prezinta o lungime de 279 m, o denivelare de -38,2 m si e situata la cota 1.224. E botezata "Gemenele" datorita celor doua cai verticale de acces ale sale, una de 17 m, alta de 20 m.



Peștera Dâmbău.

Este, spun speologii, cea mai "sportiva" pestera din aceasta parte a Apusenilor. Detine o retea labirintica de galerii, avand un grad ridicat de concretionare, de unde si aspectul sau luxuriant. Pestera s-a format in masivul Dâmbau, compus din calcare, numindu-se si Peștera din Hula Dâmbăului sau Peștera Mare de sub Corlată. Se afla la altitudinea de 1.355 m, are o denivelare maxima de -78 m si o lungime de 1.200 m. A fost descoperita spre sfarsitul anilor '80.



Cheile Caprei.

Sau ale Fenesului, numite astfel dupa raul care le strabate. Este un loc 100% reprezentativ pentru ceea ce inseamna Apusenii: abrupturi ametitoare, vai adanci, plante rare si multa, multa stanca. Dar, mai ales, este un loc in care alpinistii si cataratorii se simt ca-n rai, avand in vedere posibilitatile de escalada pe care le ofera stancile rezervatiei (gradul si numele fiecarui traseu se afla inscripționat la baza peretilor). Cheile, desfasurate pe o lungime de 1.200 m, sunt impresionante atat ca peisaj, cat si ca structura, detinand, in masivele Dambau si Corabia, opt pesteri si avene. De asemenea, este o zona inca virgina, inca neafectata de interventia neglijenta a omului, dovada ca aici se afla habitate intregi de ursi, cerbi, vulpi, mistreti, rasi si vipere. (F.R.T.)

Avenul Gemenele.

Pestera Dambau

Cheile caprei

TOP
Ghid turistic digital Alba